Κατηγορίες
Επιτροπεία Οικονομία

Τι μπορεί να ζητήσει ο EFSF μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ

3ikalogΘα μας παίζουν όπως θέλουν στο εξής οι «θεσμοί», αφού πλέον έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι – καρπούζι τα λεφτά που έχουν και δεν έχουμε, μαχαίρι αυτά που υπογράψαμε ως χώρα την τελευταία 5ετία.

Ενώ το ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της δόσης που δεν πληρώθηκε χθες «εν ευθέτω χρόνω» (άρα μας κρατάει όπως θέλει η Κριστίν), από την άλλη ο EFSF μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα αφού τα φράγκα εκεί είναι πολλά, πάρα πολλά.

Αφού στην Ελλάδα επί 5ετία δεν έγινε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ προς την πλευρά των μεταρρυθμίσεων, αφού το τελευταίο 6μηνο οι δικοί μας είδαν πολύ χαλαρά το θέμα (χωρίς μάλιστα να έχουν μια εναλλακτική), τώρα οι “θεσμοί” θα μας πάνε… καροτσάκι μέχρι το δημοψήφισμα (αν γίνει τελικά) και μετά, αναλόγως αποτελέσματος,  θα αποφασίσουν. Αλλά ας μην έχουμε ουδεμία ψευδαίσθηση πως θα τερματίσουν το κοντέρ, ότι κι αν βγάλει το δημοψήφισμα.

Ο EFSF μπορεί να κινηθεί προς 3 κατευθύνσεις:

-Επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
-Παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισής της στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
-Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ ‘αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.