Κατηγορίες
Ελλάδα Επιτροπεία Οικονομία

Οικονομία: μια… “γεμάτη” Τρίτη!

kyr20150707Δύσκολη, από κάθε πλευρά αναμένεται να είναι η ημέρα, αφού πολλά πράγματα θα κριθούν τόσο από τις συνομιλίες που θα γίνουν στις Βρυξέλλες (eurogroup & σύνοδος κορυφής) όσο και από τα… απόνερα της συνάντησης Ολάντ – Μέρκελ.

Η Ελληνική πλευρά πηγαίνει με 2-3 νέα δεδομένα στις συζητήσεις (τον Βαρουφάκη εκτός και στη θέση του τον Τσακαλώτο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη χθεσίνη απόφαση στήριξης των περισσοτέρων αρχηγών των ελληνικών κομμάτων αλλά και μια πιθανή – όπως διδίδεται – νέα πρόταση).

Όσον αφορά την καθ’ ημάς καθημερινότητα, τίποτε δεν έχει αλλάξει στη λειτουργία των τραπεζών, αφού η τραπεζική αργία παρατάθηκε με απόφαση Τσακαλώτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (και ίδωμεν πότε θα τελειώσει). Πάντως η ΕΚΤ το έστειλε το… μηνυματάκι της, αφού το Δ.Σ. αποφάσισε να “κουρέψει” τα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών (collateral), τα οποία δίνουν οι τράπεζες στην ΤτΕ προκειμένου να πάρουν ρευστότητα.

Τέλος, όσον αφορά τη συνάντηση του διεθυντηρίου της ΕΕ (της κυρίας διευθυντού Δωροθέας μετά του ακολούθου της – ελέω της κατάστασης της χώρας του – Φρανσουά), το κεντρικό νόημα είναι πως αμφότεροι απαιτούν και αναμένουν “αξιόπιστες” προτάσεις από την Ελληνική πλευρά, οι οποίες και θα αξιολογηθούν.

Φυσικά, αν το δούμε λίγο ψύχραιμα και λογικά, σήμερα αν γίνει κάτι αυτό θα έχει να κάνει με θέμα που απαιτεί άμεση λύση (π.χ. ρευστότητα τραπεζών για μικρό διάστημα). Τα “μεγάλα” θα συζητηθούν και θέλουν το χρόνο τους…