Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Καιρός για ένα “σχέδιο Β”, για μελλοντική όμως χρήση

draxmes-evroΗ παραμονή στο ευρώ και τα δανεικά έχουν χρονικό ορίζοντα. Αν δεν μας έστειλαν αδιάβαστους χθες, θα το κάνουν αύριο, μεθαύριο… Προς τι λοιπόν ο ντόρος για σοβαρή προετοιμασία για εθνικό νόμισμα; Ας αντιληφθούμε πλέον πως είμαστε ΜΟΝΟΙ και πως τα «ντάνκε» στην κάθε Δωροθέα πρέπει να τελειώνουν κάποια στιγμή!

Ας δούμε το πράγμα ψύχραιμα και με απλές κουβέντες: όσο η χώρα δεν έχει στα δικά της χέρια την κατάρτιση ενός προγράμματος το οποίο θα προστατεύει τον κόσμο αλλά και που θα τη βγάλει από τον υφεσιακό βούρκο στον οποίο βρίσκεται τα τελευταία 5-6 χρόνια, δεν πρόκειται να δούμε χαΐρι τον αιώνα τον άπαντα!

Θα δανειζόμαστε για να πληρώνουμε δανεικά, θα καθόμαστε να μας ξεφτιλίζουν συνεχώς και θα κάνουμε ότι μας υποδεικνύουν. Απλά είναι τα γράμματα: όποιος έχει το χρήμα, κάνει ότι θέλει.

Γιατί λοιπόν πολλοί κάθονται και τα βάζουν με οποιονδήποτε για το θέμα ενός «σχεδίου Β» (ή έστω μιας αποτίμησης για ένα τέτοιο σχέδιο που πιθανόν ζητήθηκε να γίνει), το οποίο θα οδηγήσει κάποτε σε εθνικό νόμισμα;

eurovathroΤι είναι πια αυτό το ευρώ και δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για εγκατάλειψή του;; Κάποιο τοτέμ που οτιδήποτε κι αν γίνει δεν θα πρέπει να το ρίξουμε από το βάθρο του;

Έχουμε την εντύπωση πως το ευρώ είναι το κατάλληλο νόμισμα για τη χώρα;; Γιατί αν αυτή είναι η εντύπωσή μας, τότε πλανόμεθα πλάνην οικτράν! Είναι ακριβό το νόμισμα, που αντί για εργαλείο οι… γνωρίζοντες το έχουν αναγάγει από μέσον σε σκοπό.

Η κατάρτιση ενός «σχεδίου Β» είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε τέτοιες περιπτώσεις. Και το «σχέδιο Β» δεν είναι άλλο από ένα σχέδιο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα – αν θέλουμε να επιζήσουμε ως χώρα και λαός στο μέλλον.

Οι ευθύνες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, από τη μέρα που ξεκίνησε η κρίση και έπειτα είναι τεράστιες σε αυτόν τον τομέα. Αν είχαν έστω και μια στάλα μυαλό δεν θα απέθεταν τις ελπίδες τους στις «ευγενείς» προθέσεις των ξένων που δανείζουν τοκογλυφικά – κάποια στιγμή θα πάψουν να το κάνουν κι αυτό, και τότε το χάος είναι τόσο μα τόσο κοντά.

Από το 2010 θα έπρεπε να καθίσουν όλοι μαζί και να καταρτίσουν ένα «σχέδιο Β». Για να αποφύγουμε το σημερινό χάλι, τις κάμψεις του κορμού προς τα εμπρός, τα «ντάνκε» στη Δωροθέα.

Αν εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια τακτική, τότε αυτοί είναι για δέσιμο και εμείς άξιοι της μοίρας μας και των επιλογών μας.

Τώρα, τις μέρες αυτές δεν σηκώνουν ηρωϊσμοί του τύπου «έξω από το ευρώ», «όχι στα Μνημόνια» κλπ. Είμαστε ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ και ας το καταλάβουν κάποιοι επιτέλους αυτό. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΟΥΜΕ. Δεν υπάρχουν ούτε σχέδιο, ούτε χρηματοδότες, τίποτε!hipkarpouzi

Θα το καταπιούμε το καρπούζι, ολόκληρο μάλιστα – όχι σε φέτες. Γιατί αλλιώς η άτακτη χρεοκοπία είναι ακόμη πάνω από τα κεφάλια μας. Θα κάνουμε και αυτά που θέλουν, μήπως γίνουμε και λίγο σοβαροί και όχι έρμαια συντεχνιών και πολιτικάντηδων.

Αλλά στήστε σχέδιο κύριοι, σχέδιο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Όλοι μαζί. Και αφήστε τις φιλοευρωπαϊκές κορώνες κατά μέρος. Κάντε το ταυτόχρονα με την υλοποίηση όσων αναγκαστικά θα υπογράψετε. Γιατί τόσα χρόνια δεν προβλέψατε να υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Καιρός να προβλέψετε όμως, και να εργαστείτε όλοι μαζί ώστε τα πάντα στη χώρα να προετοιμαστούν με σοβαρότητα, χωρίς φωνές και πανικό, μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια για μια εναλλακτική που σε 2,3 ή 5 χρόνια θα δώσει διέξοδο στον πρωθυπουργό του μέλοντος, όταν θα έλθει η ώρα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους “φίλους” (που ήδη είχαν προετοιμασμένο σχέδιο για πάρτη μας) και θα του τεθεί πάλι το δίλλημα . Γιατί η ώρα αυτή θα έρθει, αργά ή γρήγορα.

Το αν θα μείνουμε στην ΕΕ είναι μια άλλη ιστορία, πιο βαθιά. Για το νόμισμα μιλάμε τώρα.

Τώρα κύριοι πολιτικοί μας προετοιμάστε το μέλλον, αν πραγματικά θέλετε η χώρα να έχει μέλλον…