Κατηγορίες
Ελλάδα Επιτροπεία Οικονομία

Από τη… “διάσωση” στο ξεπούλημα και στην εδραίωση των ολιγαρχών

astamartelloΓια το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως πολλοί επισημαίνουν ο στόχος είναι μεγάλος, 50 δισ. ευρώ.  Επίσης αναφέρουν ότι παίζεται αν ο στόχος είναι ρεαλιστικός όσα κι αν πουληθούν (αφού θα πουληθούν κοψοχρονιά), ενώ αν διατηρηθεί ένας συγκεκριμένος ρυθμός «αναπτυξιακών» πωλήσεων τότε θα χρειαστούν 100 χρόνια για να πιάσουμε τα 50 δις.

Επίσης, υπάρχει και ένα ακόμη σενάριο, πιο ανησυχητικό: πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ αναφέρει ότι παίζει το ενδεχόμενο – λόγω της υποχρηματοδότησης του προγράμματος «διάσωσης» να δούμε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της μετακομμουνιστικής Ρωσίας. Τότε που κάποιοι βρέθηκαν με τεράστιες περιουσίες που κάποτε ήταν κρατικές και μέσα σε μια νύχτα γίνονταν ιδιωτικές. Έτσι, στην Ελλάδα αντί να τελειώνουμε κάποτε με τους νταβατζήδες και τους ολιγάρχες, πιθανόν να αποκτήσουμε νέους και να ενισχυθούν οι ήδη υφιστάμενοι.

Τι μένει να κάνουμε ως χώρα (από τη στιγμή που δεν γίνεται αλλιώς);

Στοχευμένες πωλήσεις, αναφέρουν οι ειδικοί, και ελέγχους ώστε να μην πουληθεί τίποτε κάτω από την πραγματική του αξία.

Αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος, για την Ελλάδα που πιέζεται από παντού και αποδείχθηκε ανίκανη (χάρη στην κοντοφθαλμία των πολιτικών που την κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια) να έχει ένα σοβαρό “plan B” που δεν θα συμπεριελάμβανε εφόδους σε νομισματοκοπεία και άλλα τέτοια παλαβά…