Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Αντιπαράθεση για τα έργα του Leader στο Δημοτικό Συμβούλιο

dimsymv20150717Βενιόπουλος: «Η Μελίκη απουσιάζει»

Χαλκίδης: «καταψηφίζω»

Κιρκιλιαννίδης σε Βενιόπουλο (για τη θέση που ανέπτυξε): «όλο το βάρος ο κύριος Δημητριάδης το είχε δώσει στη Μελίκη, πρέπει να κατανοήσετε πως εδώ δεν είναι θέατρο»

Ανέβηκαν οι τόνοι στη χθεσινή (17/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, όταν συζητήθηκε το πρώτο θέμα που είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη και οι σύμβουλοι κλήθηκαν να λάβουν θέση και να αναπτύξουν τις απόψεις τους περί αυτού.

Το πρώτο θέμα αφορούσε την έγκριση ή όχι υποβολής προτάσεων από τον Δήμο στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης Leader της Ομάδας Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε. –ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.» (3η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος).

Από το Δήμο οι προτάσεις για το Leader ήταν 4 και αφορούν τα παρακάτω έργα συνολικού ύψους € 728.800:

  1. Προώθηση Αναγνωσιμότητας στο Δήμο Αλεξάνδρειας με την προμήθεια  και θέση σε πλήρη λειτουργία μιας κινητής βιβλιοθήκης (Προϋπολογισμός – 95.000€)
  2. Παιδική χαρά στην κεντρική πλατεία Τ.Κ. Τρικάλων (Προϋπολογισμός – 140.000€)
  3. Προμήθεια Φωτιστικών Σωμάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας Τύπου Led για την Τ.Κ. Τρικάλων (Προϋπολογισμός – 73.800€)
  4. Αναβάθμιση Αθλητικών εγκαταστάσεων στην Τ.Κ. Σταυρού (Προϋπολογισμός – 420.000€).

dimsymv20150717-veniopΟι αντιδράσεις (θετικές ή αρνητικές) για τις συγκεκριμένες προτάσεις ήταν αρκετές. Αρχικά το λόγο έλαβε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κώστας Βενιόπουλος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν πρόταση της υπηρεσίας ή αν είναι προτάσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας. Στη συνέχεια υποστήριξε πως το πρόγραμμα απευθυνόταν πάντα σε ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές, επεσήμανε ότι απουσιάζει από το πρόγραμμα η Δ.Ε. Μελίκης και πως «όλα τα χρήματα πηγαίνουν στο Σταυρό και στη Μελίκη», ενώ τάχθηκε και κατά της κινητής βιβλιοθήκης από το Δήμο (επισημαίνοντας ότι μπορούσε να καλυφθεί τόσο ο δήμος, όσο και τα έξοδα από την κινητή βιβλιοθήκη της Βέροιας – όπως συνέβαινε έως τώρα). «Εκτιμώ ότι δεν είναι σωστή η κατανομή… απουσιάζουν πάρα πολλοί οικισμοί που έχουν ανάγκη από αυτά τα χρήματα, από ένα έργο» είπε ο πρώην αντιδήμαρχος μιλώντας για καθυστέρηση και για «τετελεσμένο γεγονός», λόγω καθυστέρησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ισ. Χαλκίδης, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τη στάση της πλειοψηφίας, δεν μίλησε καθόλου για την περίπτωση των Τρικάλων και είπε ότι θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση, ώστε και η Μελίκη να ενταχθεί. Όπως σημείωσε, δεν θα ψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα.

Τις προτάσεις υποστήριξε ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι υπήρχε ήδη κάποια μελέτη π.χ. για τα Τρίκαλα, πως οι έχοντες την εμπειρία (βιβλιοθηκονόμοι) έχουν ταχθεί «αναφανδόν υπέρ του εγχειρήματος». «Το σκεφτήκαμε, το κάναμε» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Γκυρίνης, χαρακτήρισε «δυναμικά σημεία» τα επιλεχθέντα και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρώην αντιδήμαρχο: «… το επιχείρημα ότι δεν συμβάλλουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη πέφτει στο κενό». Όσο αφορά πιθανότητα τροποποίησης είπε ότι δεν θα είχε καμιά τύχη και πως θα χάνονταν και αυτά που προτείνονται.

Το λόγο πήρε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Κιρκιλιαννίδης, ο οποίος απάντησε στον πρώην αντιδήμαρχο για την παρατήρησή του σχετικά με την απουσία της Δ.Ε. Μελίκης στην ένταξη στο Leader. «Κύριε Βενιόπουλε, τρεισήμισι χρόνια ήσασταν διοίκηση, όλο το βάρος ο κύριος Δημητριάδης το είχε δώσει στη Μελίκη (….) πρέπει να κατανοήσετε πως εδώ δεν είναι θέατρο, δεν θα έρχεστε και θα συζητάτε πως έγινε η κατανομή», ενώ είπε ότι όλα τα δημοτικά διαμερίσματα έχουν πρόγραμμα και πως προωθούνται έργα – στο ΣΕΣ που αναμένεται να επαναλειτουργήσει – και πως η διοίκηση και ο δήμαρχος βλέπει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα με τον ίδιο τρόπο. Τέλος έκανε αναφορά στο αρδευτικό δίκτυο της Μελίκης, για το οποίο είπε ότι παρελήφθη «διαλυμένο». Είπε ότι δεν γίνονταν εισπράξεις (λόγω της πρότασης μη καταβολής τελών) και πως η εισπραξιμότητα ήταν μηδενική. «Πρέπει να σταματήσει αυτό το θέατρο, είστε σοβαρός άνθρωπος, καλός πολιτικός». Όπως αποκάλυψε, καμιά διοίκηση δεν εισέπραξε ποτέ τέλη από τα νεκροταφεία ενώ επεσήμανε την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στον Δήμο.

Ο Γ. Σπυρίδης ανέφερε ότι πρέπει να μην γίνονται θέμα «τοπικής» αντιπαράθεσης τέτοιες περιπτώσεις και πως θα πρέπει να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση αλλά και να ακούγονται οι θέσεις των οικισμών, όποτε τίθενται παρόμοια θέματα.

Τελικά, πρόταση του δημάρχου ήταν να ψηφιστεί το θέμα της ένταξης των συγκεκριμένων έργων ως κατατέθηκε, μια πρόταση που «πέρασε» κατά πλειοψηφία.