Κατηγορίες
ανακοινώσεις Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας

Ανακοίνωση έκτακτης επιδείνωσης καιρού από την Π.Ε Ημαθίας

httermΚλιματιζόμενοι δημόσιοι χώροι για τους πολίτες και οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα‏

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη και  τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας,  ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα υπάρξει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας από σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας η θερμοκρασία θα φτάσει θα φτάσει στους 38 και τοπικά στους 39 βαθμούς.

Το τριήμερο Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 29 έως και 31 Ιουλίου θα κυμανθεί επίσης σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 39-41 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 35-37 βαθμούς (κυρίως στο Ιόνιο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 31 Ιουλίου και από τα βόρεια αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα το Σάββατο 1 Αυγούστου.

Λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να βρίσκετε στα δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα www.emy.gr

 Παρακαλούνται οι πολίτες  όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Επίσης  σας ενημερώνουμε ότι για την Π.Ε. Ημαθίας θα είναι ανοικτά  στους πολίτες τις ημέρες του καύσωνα, όλα τα κλιματιζόμενα γραφεία της Π.Ε. (εντός του ωραρίου εργασίας), οι κλιματιζόμενοι χώροι των δύο  ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας στη Βέροια,  ο κλιματιζόμενος χώρος του  ΚΑΠΗ του Δήμου Νάουσας, καθώς και οι κλιματιζόμενοι χώροι του δημαρχείου Αλεξάνδρειας και οι κλιματιζόμενοι χώροι του ΚΑΠΗ Νάουσας , καθ΄ όλη  τη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμη ανακοινώνεται ότι ο Δείκτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για την Τρίτη 28-07-2015, είναι 2 (δύο, μέσος κίνδυνος).

Παράλληλα,  συνιστούμε  στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
 • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
 • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
 • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
 • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφη

 • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
 • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
 • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
 • Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

 • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
 • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
 • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Κώστας Καλαϊτζίδης