Κατηγορίες
αγροτικά

Έκτακτα μέτρα στήριξης παραγωγών οπωροκηπευτικών λόγω του ρώσικου εμπάργκο

proiontagrruseuΑπό το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, και ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με έκτακτα μέτρα στήριξης παραγωγών οπορωκηπευτικών λόγω του Ρώσικου εμπάργκο:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβανόμενη τη σοβαρή απειλή διαταραχής της αγοράς των οπωροκηπευτικών από τη συνέχιση των Ρωσικών απαγορεύσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων προχώρησε στην επέκταση των συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών έως 30 Ιουνίου 2016.

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά σε υλοποίηση δράσεων απόσυρσης (που συμπεριλαμβάνουν τη δωρεάν διανομή), πρώιμης συγκομιδής και μη συγκομιδής που θα εκτελεστούν στο διάστημα από 01/08/2015 έως 30/06/2016 ή μέχρις εξάντλησης των ποσοτήτων των προϊόντων που προβλέπονται στην πρόταση.

Για τη χώρα μας έχουν προταθεί τα παρακάτω προϊόντα και ποσότητες:

  • Μήλα και αχλάδια: 2.500 τόνοι
  • Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια: 16.300 τόνοι
  • Ντομάτες καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια, αγγουράκια: 1.350 τόνοι
  • Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια: 7.950 τόνοι
  • Ροδάκινα και νεκταρίνια: 20.900 τόνοι

Προβλέπεται επιπλέον μια μέγιστη ποσότητα 3.000 τόνων την οποία πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει και πως θα την κατανείμει ανάμεσα στις ομάδες προϊόντων.

Ο σχετικός Κανονισμός αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος με στόχο να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος των μέτρων ανέρχεται στα περίπου 21 εκατ. €