Κατηγορίες
Ελλάδα Οικονομία

Προς επίτευξη συμφωνίας (με πολλά-πολλά μέτρα)

tsipras-3ikaΑυτό που αναμένεται πλέον είναι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις – θα δούμε και ανασχηματισμό;

Και εγένετο συμφωνία!

Τώρα, μπορεί να ονομαστεί κάπως αλλιώς (ας πούμε «αντιμνημονιακό μνημόνιο») ή μπορεί να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σε 2 και όχι σε 1 άρθρο, το θέμα είναι πως κατά 99,9999% τα έχουν βρει μεταξύ τους η Ελληνική Κυβέρνηση και οι της Επιτροπείας και με μια σειρά από μέτρα ύψους αρκετών δις ευρώ πορευόμεθα στο άγνωστο μέλλον – το οποίο, αν κρίνει κανείς από τα τελευταία 5 χρόνια  θα είναι (το λιγότερο) καταστροφικό για τις επόμενες γενεές.

Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν πολλά περισσότερα από όσα πραγματικά χρωστάνε – είτε με τη μορφή δανείων είτε με τη μορφή «δανείων». Σε βάθος χρόνου. Για να σωθεί το καταστροφικό για τη χώρα ευρώ-νόμισμα.

Όλοι δηλώνουν πεπεισμένοι πως μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία και «όλα καλά κι όλα ωραία» – κι ας χάθηκαν 5 πολύτιμοι μήνες, μέσα στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν πολλά (αλλά δεν έγιναν, προφανώς λόγω απώλειας προσανατολισμού και έλλειψης ενός σχεδίου που θα λειτουργούσε ως «μαξιλαράκι» σε περίπτωση στραβής).

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και το κατά πόσο ο Κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει αλώβητος.

Η συμφωνία πρέπει να έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, αλλά εντός του Κυβερνητικού συνασπισμού τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα (αν και οι υπουργικές καρέκλες είναι από βελούδο), οι της αντιπολίτευσης προφανώς θα ψηφίσουν οτιδήποτε έλθει (άλλωστε πολλοί το έχουν δηλώσει με απύθμενη ξεδιαντροπιά), και απομένει να δούμε με ποιους θα συνεχίσει να έχει την πλειοψηφία των +150 η Κυβέρνηση στο μέλλον. Αν φυσικά πάψουν να στηρίζουν (όπως δήλωσαν) οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Πάντως, αν δούμε και κανάν ανασχηματισμό δεν θα είναι παράξενο. Μάλλον το αναμενόμενο θα είναι..