Κατηγορίες
διάφορα

Η Σαμάνθα, το ρεκόρ της και το (πραγματικά διαστημικό) εσπρεσσάκι της

esprinspazio3Η 38χρονη ιταλίδα αστροναύτης Samantha Cristoforetti, λόγω μια βλάβης στο ρωσικό μεταγωγικό Progress που θα την επέστρεφε στη Γη, θα γίνει η γυναίκα με την μεγαλύτερη διάρκεια συνεχούς παραμονής στο διάστημα. Λόγω της βλάβης, αντί να επιστρέψει στον προβλεπόμενο χρόνο (στις 14 Μαΐου) θα μείνει περίπου ένα μήνα παραπάνω και έτσι θα σπάσει το ρεκόρ συνεχούς παραμονής μιας γυναίκας στο διάστημα. Η επιστροφή της στη Γη είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 11 Ιουνίου, γεγονός που θα σημάνει την παραμονή της σε τροχιά για 199 ημέρες και κάτι ώρες.

Η ιταλίδα έχει και μια ακόμη πρωτιά: ήταν ο πρώτος άνθρωπος που… χτύπησε το εσπρεσσάκι του στο Διάστημα, αφού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εγκαταστάθηκε μηχανή παρασκευής espresso (και που κατασκεύασαν οι εταιρίες Argotec και Lavazza σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διαστήματος της Ιταλίας).

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ η παρασκευή του καφέ και η κατανάλωσή του ήταν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που μελετά τη συμπεριφορά των υγρών σε συνθήκες έλλειψης της βαρύτητας.