Κατηγορίες
Κοινοβούλιο

Βουλή – συζήτηση: από παραδοχές και μηνύματα μέχρι… νουθεσίες και ροές ποταμών

vouli20150605Ως απογοητευτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Τη στιγμή που η χώρα καταρρέει και είναι στην κυριολεξία με την πλάτη στον τοίχο, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν το προσωπικό τους σόου. Για τους λόγους του ο καθένας.

Στα θετικά πάντως καταγράφεται το γεγονός ότι ορισμένοι – θιασώτες της θεωρίας του τρόμου – έδειξαν χθες, έστω και με κινδυνολογικό (ακόμη και τώρα) λόγο και τρόπο, ότι γνωρίζουν εδώ και καιρό πως άλλο πράγμα είναι η νομισματική ένωση και άλλο πράγμα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (δεν είναι πακετάκι φούστα-μπλούζα αλλά αυτοί τόσο καιρό έτσι το πουλούσαν!).

Τα καρφιά και οι εντάσεις της στιγμής σε συνδυασμό με… νουθεσίες από τους γνωστούς υπόπτους περίσσεψαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σε τελική ανάλυση ήταν μια συζήτηση που το μόνο που προσέφερε ήταν η παραδοχή Τσίπρα πως δεν πήγε καλά η διαπραγμάτευση και το μήνυμά του προς την Επιτροπεία ότι δεν θα ψηφίσει το πεντασέλιδο και πως θα πάει σε συμφωνία μόνο αν υπάρξει και μείωση του χρέους – αν ψηφίσει κάτι διαφορετικό, αυτό είναι άλλο θέμα.

.

vouli20150605-2

Πάντως, πέραν της συζήτησης των δυο «μεγάλων» μονομάχων – που είχε τις δικές τις ιδιαιτερότητες και τα δικά της έντονα σημεία (αφού οι τόνοι στην αρχή ήταν χαλαροί αλλά μετά ανέβηκαν), απολαυστικοί ήταν επίσης:

– ο Θεοδωράκης (που μιλούσε για ροές ποταμών και για παραποτάμους αλλά και για μνημόνια με Θεοχάρη και Ψαριανό δίπλα του) σε συνδυασμό με την κόντρα του με την Κωνσταντοπούλου.

– η πρόεδρος της Βουλής, που μιλούσε όποτε ήθελε και σχολίαζε ό,τι ήθελε (δίκιο είχε ο Βενιζέλος όταν της την είπε για τις παρεμβάσεις της, τις “δήθεν χαριτωμένες”).

– ο Βενιζέλος που αναφέρθηκε σε έπαρση και ειρωνεία (άλλων), μιλώντας επίσης και για … σανό (Σχέδιο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας), αφού όπως είπε έτσι θα ονομαστεί το επερχόμενο Μνημόνιο.