Κατηγορίες
άρθρα

Άρθρο (Τ. Τασιόπουλος): «Όσο χρόνο, όσο πόνο»

tassiopoulostassosΟ Κάφκα έγραψε ένα όμορφο βιβλίο για έναν εμπορικό αντιπρόσωπο που επιχειρούσε απεγνωσμένα να επιβιώσει, όταν μεταμορφώθηκε σε κατσαρίδα.

Το βιβλίο αυτό θα ωφελήσει πολύ όσους το διαβάσουν και κυρίως αυτούς που απαντούν: “Ναι, ήμουν ΠΑΣΟΚ. Λάθος μου. Κάνω την αυτοκριτική μου” και παράλληλα παρατώντας το “τυχοδιωκτικό κίνημα” το παίζουν αντισυστημικοί κερδίζοντας αδρά αμειβόμενες θέσεις στο νέο σύστημα διακυβέρνησης της νέας συγκυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου.

Σύμφωνα με αυτό το ιδεολόγημα το να ανδρωθείς στο σύστημα ενός κόμματος και για προσωπικά οφέλη να αλλάξεις βάρκα είναι το ίδιο όσο και ότι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ δεν είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης παθογένειας της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι συνωμοσία λίγων μηνών – από το φθινόπωρο ας πούμε του 2009 μέχρι την άνοιξη του 2010 – ενός οικονομικού κεραυνοβόλου πολέμου, μιας αστραπής, που εξαπέλυσαν οι ξένοι τοκογλύφοι, σε αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους δοσίλογους που κατά τύχη εκείνη την εποχή ήταν το “γνωστό καταστροφικό κόμμα”.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο Μεσαίωνας ήταν μια μακρόχρονη σκοτεινή περίοδος κατά την οποία κυριαρχούσαν ο ανορθολογισμός και η μισαλλοδοξία.

Πεποίθηση σίγουρα είναι, δεν είναι όμως βέβαιο ότι ήταν και πραγματικότητα. Για την ακρίβεια είναι, και δεν είναι πλάνη.  Αναμφίβολα εμείς πιστεύουμε ότι ο μεσαιωνικός άνθρωπος πίστευε σε εξωφρενικές ανοησίες. Αλήθεια ο σημερινός τι κάνει;

Είναι γεγονός πως η συμπεριφορά του μεσαιωνικού ανθρώπου ήταν ευθέως ανάλογη με τις προκαταλήψεις του. Μπορούσε να δικάσει κατσίκες και άλογα, να επιβάλει ποινές σε υποτιθέμενες μάγισσες που σκοπό είχαν να αποδείξουν όχι την αντοχή τους στον πόνο, αλλά την αθωότητά τους ή την ενοχή τους. Όλα αυτά μπορούν να εντυπωσιάσουν με την αδρότητα τους όχι μόνον τον μεσαιωνικό άνθρωπο αλλά και τον σύγχρονο άνθρωπο.

Γιατί; Πιστεύεις π.χ. Στην ύπαρξη αγγέλων. Οι άγγελοι είναι ένσαρκα ή άυλα όντα; Αν είναι ένσαρκα, ανήκουν σε όσους αντιλήφθηκαν ότι το πρώην κόμμα τους είναι τυχοδιωκτικό και προσχώρησαν στο επόμενο τίμιο και άγιο, παίρνοντας θέση και πιάνοντας στασίδι για το πρώτο ρουσφέτι;  Αλήθεια η παρτίδα αυτή των αγγέλων πότε συναπάντησε το κυρίαρχο  ανορθολογικό ιδεολόγημα δηλαδή το ψευτοδίλημμα των ημερών μας, το ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΚΑΚΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ που, παρά τις απανωτές διαψεύσεις του από την πραγματικότητα, προσπαθεί να  κρατηθεί στη ζωή, άλλοτε με ενέσεις παπαρολογίας και άλλοτε με φυγή προς τις εκλογές.

Οι άλλες ενέσεις του ορθολογισμού επιστρατεύονται συνήθως  για να εξηγηθεί το θεμελιώδες οξύμωρο – πως διάολο και εξακολουθούμε να ζητάμε λεφτά από τους εκμεταλλευτές μας – από τη μια μεριά, και  το μπαράζ των αποτυχιών μας στις διαπραγματεύσεις να σερβίρεται ως αναλγησία των ξένων και των γερμανοτσολιάδων από την άλλη.

Το βέβαιο είναι  πως όσο οι αποτυχίες μας θα μεγαλώνουν και τα θεμέλια του αντιμνημονιακού ιδεολογήματος θα τσακίζονται, τόσο και τα ορθολογικά υποστυλώματα δεν θα μπορούν να κρατήσουν τις αντιμνημονιακές παπαρολογίες.

Την πανάκεια των εκλογών ή και του δημοψηφίσματος στα οποία θα καταφεύγουν οι αντιμνημονιακοί εν είδει μη συνταγογραφούμενου ψευτοφαρμάκου, ελλείψει πραγματικής εναλλακτικής οικονομικής διεξόδου θα διαψεύσουν συντομότατα και τις τελευταίες προσδοκίες τους. Γιατί καμιά δύναμη δεν πρόκειται να μαλακώσει τις καρδιές των δεκαοχτώ εταίρων που μας δανείζουν, όσο θα ζητάμε να θρέψουν με τις δικές τους θυσίες τα δικά μας ελλείμματα.

Πλησιάζει εξάλλου – αν δεν έφτασε κιόλας – η ώρα που θα κληθούμε όλοι – μνημονιακού και αντιμνημονιακοί– να αποφασίσουμε αν σκοπεύουμε να απαλλαγούμε από την ολέθρια αυταπάτη ότι το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μας, αρκεί εμείς να το θέλουμε υπερβολικά. Γιατί τίποτα ΔΕΝ πρόκειται να βελτιωθεί, αν ΔΕΝ αλλάξει πρώτα ο τρόπος που σκεφτόμαστε όλοι μας και πρώτοι οι κυβερνώντες.

Όσο χρόνο και όσο πόνο και αν χρειαστεί.

Τάσος Τασιόπουλος

ΥΓ1. Ο Περικλής της αρχαίας Αθήνας ήταν “αδώρατος” για να έχει το ηθικό πλεονέκτημα να μπορεί να παίρνει αντιδημοφιλείς αλλά σωστές αποφάσεις ενάντια “στις θελήσεις” του δήμου.

ΥΓ2. Σωστές έστω και αντιδημοφιλείς αποφάσεις μακριά από τα τσανάκια των υπαλλήλων πρέπει να παίρνει και ο κάθε αιρετός, είτε υπουργός είτε δήμαρχος. Το κάνουν; Όχι βέβαια!!!!

Και άντε οι υπουργοί, οι δήμαρχοι όμως γιατί;  Δήμαρχος που ότι κάνει το κάνει σκοπεύοντας την επόμενη τετραετία δεν είναι δυνατόν να αφήσει έργο.

ΥΓ3. Η κακή συγκυβέρνηση των γερμανοτσολιάδων ΣαμαράΒενιζέλου με τον ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ είχε συμφωνήσει σε ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ 1 δις περίπου.  Η νέα πατριωτική συγκυβέρνηση ΤσίπραΚαμμένου με την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ  και την ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ δημιούργησε έναν νέο ΚΩΔΙΚΟ του “ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ” και συμφωνεί να ξηλώσει από τις τσέπες των φουκαράδων 5 με 6 δις περίπου, γιατί αλλιώς GREXIT.

ΥΓ4. Το Σάββατο 13 Ιουνίου ο κόσμος καίγονταν και η πρωινή ενημερωτική εκπομπή της νέας ΕΡΤ, ως κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολούνταν με τις καλοκαιρινές αλλεργίες. Προφανώς  επειδή στις ΒΡΥΞΕΛΕΣ υπήρχαν άλλου είδους αλλεργίες.

ΥΓ5. Φτάσαμε “αισίως” στους πέντε μήνες κοντά στα βράχια και ακόμα συνεχίζουν το καλαμπούρι της ΣΚΛΗΡΗΣ  και ΕΠΙΠΟΝΗΣ διαπραγμάτευσης, δια της οποίας το μόνο που πέτυχαν ήταν να αλλάξουν το όνομα της Τρόϊκας.

ΥΓ6. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται ένας ηγέτης που αλλάζει τους υπουργούς από τα αεροπλάνα και όχι ένας που μιμείται καλοπιάνοντας τους αντιρρησίες ΛΑΦΑΖΑΝΗΔΕΣ και βολτάρει με τους ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΔΕΣ, που ως παιδική χαρά νομίζει ότι διαπραγματεύεται με τον ΕΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ.