Κατηγορίες
Ελλάδα Επιτροπεία Οικονομία

Διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα τέλος – για τις 18 Ιουνίου η λύση (;)

3ikalogΌ,τι ήταν να γίνει (υποτίθεται πως) έγινε και όλα πλέον μεταφέρονται να λυθούν – αν λυθούν – σε πολιτικό επίπεδο με οικονομική εσάνς στις 18 Ιουνίου. Την ημέρα εκείνη είναι προγραμματισμένο να γίνει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Αυτό που λέγαμε περί «συγκρότησης κοινού μετώπου» από τα μέλη της Επιτροπείας γίνεται πλέον σαφές και μέσα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «(…) εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (…)». Επίσης στο ίδιο κείμενο οι προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης χαρακτηρίζονται ως “ημιτελείς”.

Οι διαφορές μεταξύ αυτών που ζητάει η Ελλάδα και αυτών που φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν οι της Επιτροπείας είναι αρκετές.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Πρωτεύοντα πλέον ρόλο στην πορεία και στο αποτέλεσμα θα παίξει το φλερτ με τη Ρωσία (και η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγ. Πετρούπολη) καθώς και η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ και ο Ντράγκι (αφού ο τρόπος που θα κινηθεί προεξοφλεί πολλά πράγματα).