Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα

36 χρόνια από την ημέρα υπογραφής της προσχώρησης στην ΕΟΚ

ypsyndesiseok1979Μια «ξεχασμένη» επέτειος είναι η σημερινή. Σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από τη μέρα που η χώρα μας υπέγραψε τη συμφωνία προσχώρησής της στις λεγόμενες τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες (μετεξέλιξη τους είναι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση).

Μια υπογραφή που σήμανε πολλά, όχι μόνο για την Ελλάδα – η οποία έρχονταν από μια χούντα που είχε τελειώσει λίγα χρόνια νωρίτερα αλλά και που έπρεπε με κάποιον ακόμη τρόπο να επιβεβαιώσει το «ανήκομεν εις την Δύσιν» που τη στοίχειωνε επί μακρόν. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πρωθυπουργός που κατάφερε να κλείσει έναν κύκλο που επίσημα (τουλάχιστον) άνοιξε τον Ιούνιο του 1959 (η Ελλάδα είχε υποβάλει αίτηση για σύνδεση με την ΕΟΚ) και συνεχίζονταν με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ, τον Ιούνιο του 1961. Η δικτατορία είχε διακόψει οποιαδήποτε ενταξιακή πορεία.

Η προσχώρηση της Ελλάδας σήμαινε όμως πολλά και για την ίδια την Ευρώπη (μην ξεχνάμε πως ήταν τότε τα σύνορα και η γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση) ενώ της έδινε και έναν άλλο “αέρα”, αυτόν του “τρίτου παίχτη” (μετά από το δίδυμο ΗΠΑ – ΕΣΣΔ), στον οποίο ήθελαν να μπουν για να σταθεροποιηθούν μικρότερες οικονομίες όπως η δική μας.

Η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, 14 χρόνια μετά τη Συμφωνία Σύνδεσης του 1961. 14 χρόνια που στοίχισαν πολλά στη χώρα και που την έστειλαν πολλά περισσότερα χρόνια πίσω, τόσο εντός όσο και εκτός.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Ελληνική αίτηση εκδηλώθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) η οποία σύμφωνα με το (τότε) άρθρο 237 της Συνθήκης της Ρώμης, έπρεπε να διατυπώσει «γνώμη» πάνω στην αίτηση χώρας για ένταξη στην Κοινότητα. Η Επιτροπή δημοσίευσε τη «γνώμη» της στις 28 Ιανουαρίου 1976. Προς μεγάλη έκπληξη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «σαφώς θετική απάντηση» στο αίτημα της Ελλάδας για ένταξη, πρότεινε θέσπιση προενταξιακής μεταβατικής περιόδου πριν από την πλήρη θεσμική ενσωμάτωση της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τις κυβερνήσεις των εννέα χωρών – μελών και ιδιαίτερα τη Γαλλία και Γερμανία, η πρόταση αυτή της Επιτροπής απορρίφθηκε. ΄Ετσι, τον Ιούλιο 1976 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Μάιο 1979 με την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης στην Αθήνα (στο Ζάππειο Μέγαρο). Το Ελληνικό Κοινοβούλιο κύρωσε την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στις 28 Ιουνίου 1979.