Κατηγορίες
διεθνή περιβάλλον

Φουλ μηχανές οι γείτονες για το πυρηνικό εργοστάσιο

xartisakougpyrinkaΌπως είχε πει κάποτε καθηγητής του ΑΠΘ «…Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί καν τις χωματερές της, τι θα κάνει άραγε με τα πυρηνικά απόβλητα;»

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, στο Ακουγιού (απέναντι από την Κύπρο και τα κατεχόμενα).

Στις 14 Απριλίου 2015 έγινε η επίσημη έναρξη κατασκευής του έργου, που συμπεριλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες ο πρώτος εκ των οποίων υπολογίζεται πως θα τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή μέσα το 2023.

Το θέμα δεν έχει μόνο «πυρηνική διάσταση», υπό την έννοια του ότι θα αποκτηθούν η τεχνογνωσία και οι δυνατότητες και κάποια στιγμή θα μπορέσει να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα.

Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί έχει και άλλες πτυχές, κυρίως ασφάλειας.

– Ασφάλειας λόγω του ότι η περιοχή που έχει επιλεγεί έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω σε ενεργό σεισμογενές (στο ρήγμα Ecemis).

– Ασφάλειας λόγω του ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από περιοχές που είναι σε αναταραχή – εμπόλεμη κατάσταση εδώ και καιρό (και δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα).

Φυσικά, επειδή η πυρηνική ενέργεια δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να παίξεις, σε περίπτωση ατυχήματος η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου θα έχει τεράστιο πρόβλημα ενώ η μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων ενέχει και αυτή κινδύνους.

Παρόμοιο έργο έχει αναλάβει να κατασκευάσει στην περιοχή της Σινώπης ένα γαλλο-ιαπωνικό κονσόρτσιουμ (αναμένεται να παραδοθεί το 2030), ενώ στο σχεδιασμό υπάρχει και τρίτη μονάδα.