Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας

Συνάντηση Καλαϊτζίδη – αργοτών / επιστολή σε υπουργούς & βουλευτές για αγροτικά θέματα

8-5 agrotikos veroiasEπιστολή προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνη, τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου και στους βουλευτές της Ημαθίας απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, την Παρασκευή 8η Μαΐου,  με την διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στεκόμενος στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την ικανοποίηση τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τίθεται θέμα επιβίωσης τους. Ακολουθεί η επιστολή του κ. Καλαϊτζίδη.

«Κύριε υπουργέ,

Κυρία και κύριοι βουλευτές,

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βεροίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης των μελών του δ.σ στο γραφείο μου την Παρασκευή 8η Μαΐου 2045, με ενημέρωσε για μια σειρά φλεγόντων ζητημάτων που αφορούν την γεωργική παραγωγή της Περιφερειακής μου Ενότητας, τα οποία έχουν φέρει σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες, με αποτέλεσμα να τίθεται πρόβλημα  επιβίωσης τους!

Τα ζητήματα που ετέθησαν και οφείλετε να εξετάσετε με προσοχή, ώστε να βρείτε τρόπο επίλυσης τους είναι τα εξής:

Δεν γίνεται κατανοητή η εξαίρεση εκ μέρους του ΕΛΓΑ από την αποζημίωση των ποικιλιών πυρηνόκαρπων ροδακίνων (συμπύρηνα) της πρόσφατης ζημίας που υπέστη η Ημαθία στην εν λόγω δενδροκαλλιέργεια, από τον παγετό του Απριλίου του 2015, όπως επίσης η αντίστοιχη εξαίρεση για μια άλλη σειρά παραγωγών.

Κύριε Υπουργέ,

Καλείστε να επανεξετάσετε την διαδικασία αποζημιώσεως λόγω παγετού στους παραγωγούς, επεκτείνοντας την σε όλη την διάρκεια της παραγωγής, από την ανθοφορία, μέχρι το καρπίδιο.

Μεγάλο μέρος των αγροτών της Ημαθίας δεν έχει λάβει ακόμη την αποζημίωση από τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου έτους, γεγονός  που επιτείνει την οικονομική τους δυσπραγία.

Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αναφορικά με την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία και Κύριοι Βουλευτές,

Τα προβλήματα της αγροτικής τάξης στην Ημαθία είναι τεράστια. Παρακαλώ να επιληφθείτε τα ανωτέρω ζητήματα, δίνοντας λύσεις σε αυτά».