Κατηγορίες
Οικονομία

Πιο κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και δανειστές;;

3ikalogΣε ένα ποσό που θα αγγίζει τα 2 δις ευρώ φαίνεται πως έχουν «καταλήξει» άπαντες ότι θα είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό για το έτος 2015.

Για το γενικότερο θέμα της οικονομίας επίσης φαίνεται πως ίσως τελικά να υπάρξει και συμφωνία για αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στα 1,5% (με τις προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας στο 0,5%) αλλά και παράλληλη ρήτρα διατήρησης των δαπανών του δημοσίου στα τρέχοντα επίπεδα.

Αν όλα πάνε έτσι και αν το Eurogroup στις 11 Μαΐου κάνει αποτίμηση που θα θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν κάποια (έστω) πρόοδο, τότε η αποδέσμευση των € 3,1 δισ. (1,9 δισ. από τα ομόλογα και 1,2 δισ. από τον EFSF) ίσως και να είναι πολύ κοντά για την Ελλάδα.

Πάντως – με ότι κι αν σημαίνει αυτό – το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA αυξήθηκε κατά € 2 δις ενώ αναμένεται εντός του επόμενου 7 και η απόφαση της ΕΚΤ για το θέμα του “κουρέματος” των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό.