Κατηγορίες
Οικονομία Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας: κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

eurobagΚατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εισήγησή του για τα ταμειακά διαθέσιμα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε: “Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Κανείς μας δεν περίμενε ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές η χώρα θα είχε περιέλθει σ’ αυτή τη δεινή θέση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Όταν ως κυβέρνηση φτάνεις να ξύνεις τον πάτο του βαρελιού και να παίρνεις τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων και των Περιφερειών και των Δήμων, σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε πολύ κακή κατεύθυνση.

Κομβικό σημείο όμως είναι η ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή ως Ένωση Περιφερειών αντιδράσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διότι δε θα ήταν δυνατό να αποδεχτούμε την κατάργηση της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης. Κανείς δεν αρνείται να βάλει πλάτη, αλλά όχι μ’ αυτό τον τρόπο, γι’ αυτό και εξ αρχής ζητήσαμε τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα και ως τέτοιο και μόνο το αποδεχτήκαμε. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα το μέτρο θα αρθεί. Λάβαμε αντίστοιχη δέσμευση χτες κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας αντιλαμβανόμαστε την εθνική ευθύνη που έχουμε και αποδεχόμαστε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα μεταφέρουμε τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καθορίσουν τις επόμενες μέρες το τελικό ποσό που θα διαθέσουμε για τη χώρα».

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα και ζήτησε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, του οποίου διαχειρίστρια θα είναι η ίδια, με αναπληρωτή τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, ενώ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες διαχείριση θα έχει δικαίωμα να κάνει η κ. Καλλιόπη Μπαλλά με αναπληρώτρια την κ. Αναστασία Δράκου.

Την εισήγηση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπερψήφισαν οι παρατάξεις:

-«Αλληλεγγύη» – Απόστολος Τζιτζικώστας

-«Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» – Γιάννης Ιωαννίδης

-«Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» – Δέσποινα Χαραλαμπίδου

-«Συμμετέχω» – Μάρκος Μπόλαρης

-«Πολίτες Μπροστά» – Νιόβη Παυλίδου

-«Οικολογία Αλληλεγύη» – Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Καταψήφισαν οι παρατάξεις:

-«Ελληνική Αυγή» – Νίκος Χρυσομάλλης

-«Λαϊκή Συσπείρωση» – Γιάννης Ζιώγας

-«ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία» – Θανάσης Αγαπητός