Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε Ημαθία και Πέλλα για την καρπόπτωση συμπύρηνων λόγω παγετού

elgaΑπό τον ΕΛΓΑ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Μετά από αιτήματα βουλευτών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α., παρουσία εκπροσώπων των αγροτών, με θέμα «τη μη ένταξη στις αναγγελίες του ΕΛ.Γ.Α. των  ζημιών που παρατηρούνται στα συμπύρηνα ροδάκινα της Πέλλας και της Ημαθίας λόγω παγετού που καταγράφηκε στις 21 και 22 Μαρτίου αλλά και στις 4 Απριλίου του 2015 από τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΛΓΑ».

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής:

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των παραγωγών την περίοδο αυτή παρατηρείται έντονη καρπόπτωση σε ορισμένες ποικιλίες συμπύρηνων ροδακίνων (κυρίως Έβερτς και Α37) και η οποία κατά την άποψή τους οφείλεται στους προαναφερόμενους παγετούς.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που διενήργησαν τα αρμόδια στελέχη του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας, η έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται οφείλεται σε αίτια τα οποία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του  ΕΛ.Γ.Α. (ατελή άνθη, κακή γονιμοποίηση).

Η Διοίκηση του ΕΛ.ΓΑ δεσμεύθηκε να εξετάσει το αίτημά τους και για το λόγο αυτό:

– Θα επισκεφθούν, στις 25 Μαΐου, την περιοχή στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους μια τεκμηριωμένη επιστημονικά απάντηση στο αίτημά τους και ιδιαίτερα στο γιατί υπάρχει διάκριση (κατ’ αυτούς διαφορετική) στην αντιμετώπιση του προβλήματος (συμπύρηνων, επιτραπέζιων).

– Στις επιτόπιες επισκέψεις κλήθηκαν να υποδείξουν τοποθεσίες ελέγχου οι ίδιοι οι παραγωγοί και να επισυνάψουν όποια άλλα αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών τους διαθέτουν.

Επίσης, η Διοίκηση παρότρυνε τους εκπροσώπους των αγροτών να συγκεντρώσουν και αυτοί από την μεριά τους  τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.