Κατηγορίες
Οικονομία

Ενημέρωση Τόμσεν στο ΔΝΤ: λεφτά ίσως μόνο από την Ευρώπη – λέει ότι έκλεισε το θέμα με τον ΦΠΑ

3ikalogΔεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα (άρα δεν πρόκειται να δοθεί φράγκο) αν δεν συζητήσουν οι θεσμοί με τους υπουργούς ώστε να τελειώσουν με την αξιολόγηση της θέσης της Οικονομίας και των αποτελεσμάτων όσων έχουν γίνει (ή δεν έχουν γίνει) μέχρι τώρα. Αυτά είπε εν ολίγοις ο Πολ Τόμσεν (επικεφαλής, εδώ και καιρό, του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ) στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Το μόνο «καλό» (πάντα κατά Τόμσεν) είναι το ότι η ανάληψη της διαπραγμάτευσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι καλή εξέλιξη και ότι υφίσταται μια ελαφρά βελτίωση σε διαδικαστικά θέματα. Τίποτε περισσότερο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι είπε πως υπάρχει συμφωνία για αναθεώρηση του ΦΠΑ (πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που ακούγονται στην Ελλάδα), στα κόκκινα δάνεια και στην αναθεώρηση της φορολογικής διοίκησης.

Διαφωνίες υπάρχουν (πάντα κατά Τόμσεν) στα εργασιακά, στις συντάξεις και σε μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση.

Το… παράπονο του Πωλ ότι δεν συναντώνται οι εκπρόσωποι των θεσμών με τους υπουργούς για να μάθουν τα στοιχεία της Οικονομίας – και κάπου εδώ έχουν αρχίσει να έχουν δίκιο όσοι λένε πως είναι ξεφτίλα όσα γίνονται και πως οι θεσμοί ψάχνουν για αφορμές να μην προχωρήσουν κάποια πράγματα, λες και οι ανώτεροι υπάλληλοι των υπουργείων θα δώσουν κάτι διαφορετικό από έναν υπουργό (ή λες και είναι το ίδιο πράγμα να συναντώνται υπουργοί με ανώτερα στελέχη διεθνών οργανισμών και υπουργοί με υπαλλήλους/ελεγκτές – οποιουδήποτε βεληνεκούς υπαλλήλους).

Αν τα σουμάρει όλα αυτά κάποιος, καταλαβαίνει πως το ΔΝΤ λέει «ας δούμε τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι και βλέπουμε», οι Ευρωπαίοι περιμένουν το ΔΝΤ, υπάρχει και η δήλωση Σόιμπλε ότι “no ΔΝΤ-no money”, οπότε καλό θα είναι κατά το επόμενο διάστημα να κρατάμε μικρό καλάθι…