Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας

Δυο 4θέσια ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα προμηθευτεί o Δήμος Αλεξάνδρειας

ilektraftokinitoΠροώθηση της εναλλακτικής μορφής μετακίνησης στο Δήμου Αλεξάνδρειας με την προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και συστημάτων φόρτισής τους

Η συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής και η εξάντληση των ενεργειακών πόρων οδηγούν ολοένα και περισσότερο στην ανεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, κυρίως σε ανανεώσιμη μορφή. Στο πνεύμα των νέων δεδομένων, με περιβαλλοντική ευαισθησία και εκμεταλλευόμενος αποκλειστικά Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, ο Δήμος Αλεξάνδρειας προβαίνει στην προμήθεια δύο επιβατικών οχημάτων κινούμενων με ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργεί τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την κίνησή τους.

Συγκεκριμένα, εκτός από την προμήθεια δύο τετραθέσιων επιβατικών αυτοκινήτων, θα γίνει εγκατάσταση στο αμαξοστάσιο του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας ενός σταθμού φόρτισης με δύο αυτόνομες πρίζες 20A, ενώ στην στέγη του αμαξοστασίου, θα τοποθετηθεί φωτοβολταϊκός σταθμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα προμηθευτεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα καλύπτουν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας, διαθέτοντας πλούσιο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και για την ενεργητική, αλλά και για την παθητική ασφάλεια των επιβαινόντων.

Με σκοπό το μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος τουλάχιστο κατά την κίνηση των οχημάτων, η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτιση των μπαταριών τους, θα παρέχεται κυρίως από το φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 4kWp, με μετατροπή της ηλιακής ενέργειας. Η μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας θα επιτευχθεί με τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού σταθμού (που θα προμηθεύσει, εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία ο ανάδοχος) με το υπάρχον δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, υπό καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).

Τα δύο νέα αυτοκίνητα, θα αντικαταστήσουν ρυπογόνα επιβατικά οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ θα αναβαθμίσουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, θα συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα προωθήσουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αναπτύσσοντας την οικολογική συνείδηση των πολιτών.

Για την προμήθειά τους, ο Δήμος Αλεξάνδρειας, έχει ήδη προκηρύξει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ανάθεσης για την «Προώθηση της εναλλακτικής μορφής μετακίνησης στο Δήμου Αλεξάνδρειας με την προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και συστημάτων φόρτισής τους», με προϋπολογισμό 99.630,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%. Το έργο χρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου.

Για την τεχνική μελέτη αλλά και τη διενέργεια του διαγωνισμού, υπεύθυνο είναι το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Αλεξάνδρειας.