Κατηγορίες
Οικονομία

Απηυδισμένοι, κουρασμένοι, στα σκοτάδια (και τα σενάρια που επανέρχονται)

euromoneyΈχει κουράσει το θέμα με το grexit (αφού έχουμε πλέον αφήσει – για πόσο άραγε; – το graccidend) και γενικότερα η όλη ιστορία. Και αυτό γιατί ουδείς δεν βγαίνει και δεν λέει ευθαρσώς και επίσημα τι ακριβώς γίνεται και που βρίσκεται η κατάσταση με τη διαπραγμάτευση τη στιγμή αυτή. Ο καθένας «διαρρέει» και κάτι (εντός ή εκτός Ελλάδας), στη συνέχεια χτίζονται σενάρια επί σεναρίων και στο τέλος δεν βγαίνει άκρη.

Απηυδισμένος είναι ο κόσμος με την ιστορία (κι αυτό ενέχει κινδύνους), όχι τόσο με τον τρόπο που αυτή εξελίσσεται αλλά με το “σκοτάδι” που υπάρχει γύρω από το θέμα. Ευρώ ή όχι, εντός ευρωζώνης ή εκτός, με Μνημόνια ή χωρίς, υπό κηδεμονία για 50 χρόνια ακόμη ή όχι – κάποιος πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα σε έναν λαό που έχει βαρεθεί τους επικήδειους και τις εικασίες των βραδινών δελτίων (και των πρυτάνεων/δημοσιογράφων που εμφανίζονται σε αυτά) αλλά και που δεν βλέπει φως σε έναν ατέρμονο κύκλο κρίσης.

Πάντως ένας ακόμη… όρος έκανε την εμφάνισή του τις τελευταίες ώρες μέσα από τον γερμανικό τύπο (το σενάριο υπάρχει εδώ και καιρό και έχουμε αναφερθεί πολλάκις σε αυτό): ο όρος geuro. Δηλαδή ένα «παράλληλο νόμισμα».