Κατηγορίες
κοινωνία Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Υπό την αιγίδα της Π.Κ.Μ. η κοινωνική δράση συλλογής τροφίμων μακράς διάρκειας «Παίρνεις ανάσα, δίνεις Ζωή»

150514 Pairneis Anasa Dineis Zoi“Παίρνεις Ανάσα Δίνεις Ζωή” είναι η νέα κοινωνική δράση συλλογής τροφίμων μακράς ανάλωσης, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η κοινωνική δράση «Παίρνεις Ανάσα Δίνεις Ζωή» θα λάβει χώρα στην πλατεία Ιπποδρομίου Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου από την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 μέχρι την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 και αφορά στη συλλογή τροφίμων μακράς ανάλωσης, με αντίδωρο την προσφορά φυτού από τον χορηγό της εκδήλωσης, αλλά και τα πλεονάσματα του δημοτικού φυτωρίου. Σε όσους ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την προσφορά τροφίμων θα προσφέρεται κι ένα βιβλίο από τα πλεονάσματα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και του «Βαφοπούλειου».

Τα τρόφιμα που θα συλλεχθούν, αφού καταγραφούν, θα διανεμηθούν στα συσσίτια απόρων της ζώνης ευθύνης του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του υποσιτισμού.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για τη δράση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «δεν είναι η πρώτη φορά που απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, όπως δεν είναι η πρώτη φορά που προχωράμε μαζί με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κοινωνικές δράσεις. Και θέλω να το υπογραμμίσω: σε όλες τις συμπράξεις μας, συναντήσαμε ανοιχτούς διαύλους και πραγματικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και σε όλες τις ενέργειές μας η ανταπόκριση των συμπολιτών μας, η ανταπόκριση της κοινωνίας, ήταν άμεση και πραγματικά συγκινητική. Στη διάρκεια της σφοδρής κρίσης στον πυρήνα της κοινωνίας, είτε μεμονωμένα ως άτομα, είτε συλλογικά, είτε ως φορείς, ως επιχειρήσεις, καταφέραμε να απλώσουμε και να στηρίξουμε ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. Δημιουργήσαμε ένα πλέγμα προστασίας και αλληλοβοήθειας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με κάθε βήμα, μαζί με τους συμπολίτες μας, ανοίγουμε την κοινωνική ομπρέλα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τις δράσεις αλληλεγγύης προς τις «ευπαθείς» πληθυσμιακές ομάδες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδική αναφορά έκανε στο χτεσινό φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Εθνική EURO 2004, στο πλαίσιο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδας) για την εκπλήρωση της ευχής του 16χρονου Χρυσοβαλάντη, με τα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση του Παιδοογκολογικού Τμήματος του ΑΧΕΠΑ.

«Στόχος ήταν είναι και παραμένει να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο, στρατηγικό και χρηματοδοτικό. Όπως γνωρίζετε από ενημερώσεις που όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούμε, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2014-2020, έχουμε προβλέψει ειδικό Άξονα Προτεραιότητας για την καταπολέμηση της φτώχειας, με προϋπολογισμό 179 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, συμπράττοντας με όλους τους Δήμους, ενεργοποιούμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής, του νεοσύστατου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος τόνισε ότι «κοινωνικές δράσεις, όπως αυτή, μας δίνουν το χαμόγελο και την αισιοδοξία που λείπει από την κοινωνία μας αυτές τις δύσκολες εποχές. Το σύνθημα ‘Παίρνεις Ανάσα’ απευθύνεται στο αντίδωρο που δίνουμε σε όσους έχουν τη διάθεση προσφοράς στο συνάνθρωπο. Το ‘Δίνεις Ζωή’ στην προσφορά των τροφίμων για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αρχίσει τις επόμενες μέρες, ενώ σε εξέλιξη έχουμε και δράσεις για τους άστεγους συμπολίτες μας. Η όποια προσφορά δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά είναι έκφραση ανθρωπιάς, ευαισθησίας και αλληλεγγύης, δεν είναι ένα… χάπι, αλλά ένα μήνυμα ότι με χαμόγελο μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας, να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα».

Στο μήνυμά της η Αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου εξέφρασε την ελπίδα της για μελλοντικές συνεργασίες του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κοινωνικές δράσεις, ενώ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Ανέστης Τελίδης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεισφέρουν σε τρόφιμα και σημείωσε ότι ο Δήμος διαθέτει για το «αντίδωρο» 250 εποχικά φυτά από τα φυτώριά του και βιβλία από τις βιβλιοθήκες του.

Η συλλογή των τροφίμων μακράς ανάλωσης θα γίνεται από την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 μέχρι την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 και τις ώρες 10.00’ – 13.00’ και 17.00’ – 20.00’, στην Πλατεία Ιπποδρομίου, μπροστά από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.