Κατηγορίες
αγροτικά Οικονομία

Προς αφορολόγητο (μέχρι τα € 12.000) για τις αγροτικές επιδοτήσεις

agrotforolΦοροελαφρύνσεις για τους αγρότες στο παρά πέντε της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέρνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προωθείται στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ειδικότερα, όλες οι αγροτικές αποζημιώσεις θα είναι αφορολόγητες, ενώ οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες θα είναι αφορολόγητες μέχρι το ποσό των € 12.000.

Οι αλλαγές αυτές, που προανήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη θα αφορούν στα εισοδήματα του 2014, που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Με τις αλλαγές αυτές, οι αγρότες θα γλιτώσουν από την πληρωμή σημαντικών ποσών φόρων, καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτούν οι αγρότες από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τις 50.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιβάλλεται συντελεστής φόρου 33%.

Αποζημιώσεις
Σύμφωνα με την τροπολογία που προωθείται:
Οι αγροτικές αποζημιώσεις θα είναι αφορολόγητες ανεξάρτητα από το ύψος τους, αφού όπως είπε η N. Βαλαβάνη “κάτι διαφορετικό από αυτό θα ήταν ντροπή εάν σκεφτεί κανείς πως ουσιαστικά πρόκειται για καταστροφή επενδεδυμένου κεφαλαίου”.
Καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ποσά μέχρι 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα, ενώ μεγαλύτερα ποσά θα φορολογούνται με συντελεστή 13%.