Κατηγορίες
πολιτική

Αντιδράσεις για την επιλογή Παναρίτη

dntΟι αντιδράσεις για την επιλογή της Ελ. Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι πολλές και διχάζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε συνδυασμό δε με μια σειρά από άλλες επιλογές προσώπων που έγιναν στις απαρχές της θητείας της Κυβέρνησης (π.χ. η «μη επιστροφή» Αβραμόπουλου από την ΕΕ και η τοποθέτηση ενός επιτρόπου που θα ήταν της επιλογής ΣΥΡΙΖΑ ή η επιλογή του νυν ΠτΔ – που και αυτή συνδυάζεται έμμεσα με τον Έλληνα Επίτροπο) έχουν φέρει γκρίνια εντός του μεγάλου Κυβερνητικού εταίρου και έχουν οδηγήσει ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στο θέμα αλλά και ζητούν την ανάκληση του διορισμού Παναρίτη.

Το ΥΠΟΙΚ στη σχετική με το διορισμό Παναρίτη ανακοίνωση αναφέρει:

Νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα είναι η κα Έλενα Παναρίτη,  η οποία αντικαθιστά τον κ. Θάνο Κατσάμπα, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ευχαριστεί για την μακρόχρονη συνεισφορά του στο Ταμείο.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από Αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

Η κα Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

Η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.