Κατηγορίες
επικαιρότητα

Στις Σέρρες υποδέχθηκε χθες τον Οικουμ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Περιφεριεάρχης Κ. Μακεδονίας

patriarxisserresΜε τη δέουσα επισημότητα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχτηκε χτες Κυριακή την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Σερρών, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο, υποδέχτηκε στο Διοικητήριο των Σερρών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης. Πριν από την έναρξη της επίσημης τελετής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών.

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Με ευλάβεια και βαθιά αισθήματα σεβασμού και τιμής σας υποδεχόμαστε. Σας καλωσορίζουμε στις Σέρρες, την καρδιά της Περιφερειακής Ενότητας της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον. Και οφείλει πολλά γι’ αυτό το παρόν και το μέλλον, στους άξιους και εμπνευσμένους καθοδηγητές της Ορθόδοξης Πίστης μας. Στους Ιεράρχες μας, και ειδικά στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο, που με το πολυδιάστατο ποιμαντικό και πνευματικό του έργο, χαρίζει απλόχερα το φως της πίστης και της ελπίδας.  Που με το ανθρωπιστικό του έργο, στέκεται πάντα δίπλα στην οικογένεια, τα παιδιά, τους νέους, τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σ’ αυτό το ανθρωπιστικό έργο, καθώς και σε μια σειρά από μικρά και μεγάλα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι και το σύνολο των τοπικών φορέων και αρχών, δίνουν καθημερινά ένα μεγάλο και σπουδαίο αγώνα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες προσβλέπουμε στην Κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, προσβλέπουμε σε εσάς, τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας. Παναγιότατε, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή που μας κάνετε να βρίσκεστε σήμερα κοντά μας και να μας χαρίζετε την ευλογία σας».

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο σύγχρονο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στην πολυσχιδή δράση του Παναγιοτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, ειδικά σε ζητήματα περιβάλλοντος, συνδυάζοντάς τη με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. «Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, οι αγρότες μας, οι συμπολίτες μας, γνώρισαν μια πρωτοφανή καταστροφή, που στη ρίζα της είχε την ορμή των φυσικών φαινομένων, τα οποία επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο. Δυστυχώς, η Πολιτεία, τα προηγούμενα καλά οικονομικά χρόνια, δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα την έλλειψη υποδομών, με αποτέλεσμα σήμερα όλοι μαζί οι Δήμαρχοι, οι υπηρεσίες και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να δίνουμε έναν άνισο αγώνα απέναντι στα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Είναι βαθιά ανάγκη, να υψωθούμε σήμεραλίγο πιο πάνω από τα μεγάλα εμπόδια, που βρίσκονται μπροστά μας. Και με το παράδειγμά σας διδάσκετε την ταπεινοφροσύνη, τη μετριοφροσύνη, την καρτερικότητα και την ισχυρή πίστη. Αυτά τα ιδανικά άλλωστε οδήγησαν το γένος μας στο διάβα του μέσα στους αιώνες. Αυτά, τα μεγάλα ιδανικά πρέπει να γίνουν η προμετωπίδα του αγώνα μας σήμερα, που απαιτείται να λειτουργούμε όλοι συνεργατικά, γιατί οι καρποί της προσπάθειας έρχονται πάντα πιο γρήγορα με τη συνεργασία», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την πρόσκληση και την τιμή που μας κάνετε, η οποία αντανακλά την αγάπη και το σεβασμό σας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σας ανταποδίδουμε την αγάπη και την τιμή. Σας συγχαίρουμε για το έργο που επιτελείτε και σας μεταφέρουμε την ευλογία του Πατριαρχείου μας  για να συνεχίζετε. Ευχόμαστε η χάρη του Θεού να σας δίνει δύναμη και να βοηθήσει όλο τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει την κρίση».

Επίσης, ο Παναγιότατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς των Σερρών με την βασιλίδα των πόλεων λόγω του έντονου προσφυγικού στοιχείου από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Παράλληλα,  αναφέρθηκε στις φυσικές ομορφιές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για να τονίσει μέσω αυτού για ακόμη μία φορά την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ έκανε και ειδική μνεία σε σημεία αναφοράς του νομού με έμφαση στην Αμφίπολη. «Τα ευρήματα της Αμφίπολης μας εντυπωσίασαν. Ανυπομονούμε να επισκεφτούμε σύντομα την περιοχή, για να θαυμάσουμε και από κοντά όλο αυτό το μεγαλείο», επισήμανε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δώρισε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας έναν πίνακα που φιλοτέχνησε ο υπεύθυνος πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών και ζωγράφος Βασίλης Βαφειάδης στον οποίο απεικονίζεται η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, ενώ ο κ.κ. Βαρθολομαίος πρόσφερε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μια εικόνα του Χριστού.

Το παρόν στην εκδήλωση υποδοχής του Πατριάρχη έδωσαν η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, οι δήμαρχοι Σερρών και Εμμανουήλ Παπά Πέτρος Αγγελίδης και Δημήτρης Νότας αντίστοιχα, εκπρόσωποι των υπολοίπων δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Μασλαρινός, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Αθανάσιος Μπασδάνης και Χρύσα Μπουφίδου, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών Θωμάς Σάνδρος, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας καθώς και πιστοί από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.