Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Σήμερα η σύνοδος για τις δραματικές στιγμές που ζει η Μεσόγειος

itmetΣήμερα είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και μετά να… συγκινηθούν οι μεγαλοσχήμονες Ευρωπαίοι. Έπρεπε να πνιγούν χιλιάδες άνθρωποι για να πάρουν μπροστά οι γραφειοκράτες και οι χρυσοπληρωμένες υπηρεσίες τους. Έπρεπε να γεμίσουν τα ελληνικά νησιά και τα ιταλικά “στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων” για να ξεκινήσει κάτι.

Όπως και να έχει, συζητούνται πολλές “λύσεις”: από τη δημιουργία στρατοπέδων υποδοχής και στέγασης προσφύγων σε διάφορες χώρες (όπως στο Σουδάν ή σε «σταθερές» περιοχές της Συρίας – που θα χρηματοδοτούνται από ΕΕ και πιθανόν άλλους διεθνείς φορείς) μέχρι και την επέμβαση στη Λιβύη με σκοπό την αναγνώριση, την κατάσχεση και την καταστροφή πλοίων «προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» όπως επισημαίνεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσης, θα εξεταστεί και η πρόταση για αύξηση του προϋπολογισμού της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ. Στόχος θα είναι να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Poseidon στην Ελλάδα, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις επιτήρησης και διάσωσης.disosimetanrodos

Φυσικά, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη (που θεωρεί πως η ΕΕ πάει να κάνει πόλεμο στις νότιες ακτές της Μεσογείου), ενώ υπάρχουν και αυτοί που αντιπαραβάλλουν την όλη – πιθανή – στρατιωτική δράση με εκείνη κατά της πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας.