Κατηγορίες
Οικονομία

Προς συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας

eurlucchEνώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι παίζει η χώρα να λάβει μια προκαταβολή (για τη λειτουργία του λεγόμενου greek stream) από τους Ρώσους ύψους 3-4 δις. Αν συμβεί αυτό, τότε αλλάζουν ελαφρώς τα δεδομένα και όλα γίνονται λιγότερο ασφυκτικά.

Μάλλον την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Euroworkingroup, της ομάδας που προετοιμάζει δηλαδή τις τεχνικές λεπτομέρειες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup (στην ουσία όλο τα χαμαλίκι βγαίνει από τους τεχνοκράτες του Euroworkingroup και τα μέλη του Eurogroup – υπουργοί, υφυπουργοί ή όποιος άλλος εκπροσωπεί τη χώρα του – κάνει τα χοντρά παζάρια, λέει την τελευταία κουβέντα και βγαίνει φωτογραφίες).

Στο EWG αναμένεται να λυθεί το θέμα του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να παρουσιάζει η χώρα (και φαίνεται πως είναι κοντά σε μια συμφωνία για ένα ποσοστό της τάξης του 1,5%).

Τώρα, πόσο κοντά είναι αυτή η συμφωνία ή μάλλον καλύτερα πόσο κοντά είναι μια «συνολική συμφωνία», αυτό είναι άλλο θέμα.

Γιατί όλα μπορεί να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ υπάρχουν, πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, και μια σειρά από άλλα θέματα που ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση (όπως το συνταξιοδοτικό, όπου οι “φίλοι” μας απαιτούν €320 το μήνα ή ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων).