Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Οικονομία

Οικονομία και δανειστές: δυστυχώς επιλέξαμε λάθος (τότε)

ARTICOLOREUTERSΜε τον χαρακτηριστικό τίτλο “Η Ελλάδα ίσως να πέταξε την καλύτερη ευκαιρία της για συμφωνία επί του χρέους” βγήκε σήμερα με άρθρο του το Reuters.

Στο άρθρο υπάρχει και μια λέξη-έκφραση που “φοριέται” πολύ εσχάτως: “εμπιστοσύνη” (και η… απώλειά της).

Ας γίνουμε ολίγον κυνικοί:

το αν όντως υπήρξε τέτοια περίπτωση, ελέγχεται. Είναι γνωστό πλέον το τι γίνεται στη διεθνή σκηνή, οπότε καλό θα είναι από τα 500 που διαβάζουμε να κρατάμε πραγματικά τα 5 – και πολλά είναι.

Στο δια ταύτα; Την ευκαιρία για μια καλή (για εμάς) συμφωνία για το χρέος την έχουμε χάσει πολλές φορές, με κυριότερες τις 2-3 ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν την περίοδο 2009 – 2011.

Τότε, όταν ακόμη οι ξένες τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια τους το ελληνικό χρέος και δεν ήξεραν τι θα το έκαναν αν εμείς χτυπούσαμε φαλιμέντο (και δεν έρχονταν να μας… “σώσουν” τα Μνημόνια). Τότε που μπορούσαμε να κάνουμε παζάρια και να επιτύχουμε κάτι καλό. Είχαμε τουλάχιστον κάτι στα χέρια.

Τώρα είμαστε παντελώς “άδειοι” και δεν έχουμε και τίποτε να παζαρέψουμε!

Δυστυχώς για έναν ολόκληρο λαό την περίοδο εκείνη προτιμήθηκε μια βαθιά υπόκλιση και η σωτηρία των τραπεζών – ελληνικών και κυρίως ξένων – παρά η σωτηρία της χώρας, έστω και δια της μεθόδου του εκβιασμού.bicierabbit

Τώρα, όπως έχουμε ξαναπεί, τρέχουμε να προλάβουμε τον λαγό με το ποδήλατο.

Άλλωστε – για να μείνουμε στα της μεθόδου, πρόκειται για μια μέθοδο που την ακολουθούν με ευλάβεια οι ίδιοι οι δανειστές μας…