Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Οικογενειοκρατία: δεν είναι μόνο ελληνικό “προνόμιο”!

xilghndΗ οικογενειοκρατία (ή αλλιώς νεποτισμός) δεν είναι τελικά Ελληνικό “προνόμιο”.

Όλοι – αν όχι όλοι, άντε οι περισσότεροι – μιλάμε για την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα και για τις γνωστές καταστάσεις όπου ο μπαμπάς, η μάμα ή θείοι αφήνουν (μαζί με τα υπάρχοντα τους) μια θεσούλα στους υιούς, στις θυγατέρες τους ή στα ανήψια τους.

Στη συζήτηση μετά μπαίνουν και άλλες παράμετροι, όπως π.χ. το αν πραγματικά αξίζει ο γόνος ή ο συγγενής να ασκήσει εξουσία, γιατί μπορεί και να αξίζει. Σε κάποιες περιπτώσεις αξίζει. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις – όπως και στο Χόλυγουντ – αν γίνει μια σύγκριση μεταξύ της πρώτης “έκδοσης” και του σήκουελ, πάντα κερδίζει είναι η πρώτη “έκδοση”.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, δυο ονόματα είναι αυτά που παίζουν στις ειδήσεις αυτό τον καιρό:

η Χίλαρι. Που αποφάσισε να “χτυπήσει” ξανά την Προεδρία των ΗΠΑ. Αφού έληξε η θητεία του συζύγου της Μπ. Κλίντον-περίοδος κατά την οποία η ίδια έγινε ευρύτερα γνωστή στις ΗΠΑ και στον κόσμο, η Χίλαρι πέρασε από διάφορες θέσεις (έγινε γερουσιαστής, ήταν υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών κόντρα στον Ομπάμα από τον οποίο έχασε, διετέλεσε ΥΠΕΞ). Μόλις χθες ανακοίνωσε επίσημα μέσα από βίντεο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της πως την ενδιαφέρει να ξαναπάει και να ζητήσει το χρίσμα.

– ο Ινδός Ραούλ Γκάντι. Μην παρασύρεστε από το όνομα. Το όνομα είναι…. επίκτητο, δεν είναι το πραγματικό όνομα της οικογένειας. Ο προπάππους του ήταν ο Τζαβαχαρλάλ (Παντίτ) Νεχρού, πολιτικός και στενός συνεργάτης του Μαχ. Γκάντι και πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας. Γιαγιά του ήταν η Ίντιρα Γκάντι, που διετέλεσε πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια. Μετά ανέλαβε ο πατέρας του, Ρατζίβ, ο οποίος είχε άδοξο τέλος. Τα ηνία του κόμματος μετά από λίγα χρόνια ανέλαβε η μητέρα του (Ιταλίδα στην καταγωγή) Σόνια. Τώρα ήρθε η ώρα του Ραούλ, ο οποίος αν και αποσύρθηκε για λίγο πλέον επιχειρεί την επιστροφή του στην πολιτική. Φυσικά από το οικογενειακό κάδρο δεν λείπουν και εφεδρείες, όπως η αδελφή του Ραούλ, Πριγιάκα.