Κατηγορίες
κοινωνία Οικονομία

Κράτη, πολυεθνικές και νομοθεσία (διαβάστε το, έχει… μέλλον!!!!!)

protagreeΔιαδηλώσεις για το… αυτονόητο που κινδυνεύει να καταλυθεί είναι προγραμματισμένες να γίνουν το Σάββατο 18 Απριλίου σε αρκετές πόλεις του πλανήτη, με σκοπό να αναδειχθούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει και σχετίζονται με την Οικονομία και την κατάλυση της έννοιας του κυρίαρχου κράτους και του εθνικού δικαίου.

Παγκόσμια έχουν προγραμματιστεί πάνω από 400 συγκεντρώσεις, δυο από αυτές στην Ελλάδα (στην Αθήνα, στην Π. Συντάγματος στις 11:30 και στη Θεσσαλονίκη μπροστά από την ΕΤ3, στις 18:00).

Κεντρικό σύνθημα της όλης δράσης είναι «Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη». Η κίνηση – που έχει όπως αναφέραμε παγκόσμια διάσταση – αντιτίθεται σε μια σειρά διεθνών συμφωνιών που προωθούνται (TTIP, CETA και TISA), μεταξύ αυτών και στη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤTIP), που συζητείται επί της ουσίας εν κρυπτώ μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η κεντρική ιδέα των συμφωνιών είναι ότι η ισχύουσα νομοθεσία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα υποταχθεί στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, έτσι όπως αυτοί έχουν καθιερωθεί για τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Η μη εφαρμογή των κανόνων συνεπάγεται εμπορικές κυρώσεις για τη χώρα-παραβάτη καθώς και αποζημιώσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ίσως απειλή της ΤΤΙΡ, γιατί επιδιώκει να δώσει στις υπερεθνικές επιχειρήσεις την εξουσία να προσφεύγουν κατά συγκεκριμένων χωρών με πρόσχημα ζημίες τις οποίες υπέστησαν έπειτα από κάποια κυβερνητική απόφαση.

Η πρόβλεψη για ένα σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή-Κράτους (Investor-State Dispute Settlement, ISDS), έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις διότι αποδίδει στις πολυεθνικές νομική υπόσταση ισοδύναμη με εκείνη του έθνους-κράτους. Έτσι, στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να αμφισβητούν τις δημοκρατικές αποφάσεις κυρίαρχων κρατών και να διεκδικούν αποζημίωση όταν θεωρούν ότι αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν αρνητικά τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τους πολέμιους, η συμφωνία, που θα καλύπτει όλους τους τομείς από τις προδιαγραφές φαρμάκων και τροφίμων μέχρι τη χρήση του Διαδικτύου, τις πολιτικές για την προστασία του κλίματος και τους κανονισμούς για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την αποφυγή της διαφθοράς, της φοροαπάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία και θα κάνει νόμους του κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, τον Φεβρουάριο του 2015 ολοκληρώθηκε ο 8ος γύρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες η προκαταρκτική ψηφοφορία για την ΤΤΙΡ έχει προγραμματιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ιούνιο του 2015.

Στην επιστολή τους προς τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί αυτό σημαίνει ότι:

♦ αίρονται κάθε είδους όρια στην ασυδοσία των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, τη διατροφική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

♦ απορρυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας, από την υποβάθμιση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης/ΠΟΠ στα αγροτικά προϊόντα και τη ρύθμιση του βαθμού της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων μέχρι την άρση της απαγόρευσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Να σημειωθεί ότι αναβρασμός επικρατεί και στις ΗΠΑ με το κίνημα κατά των συμφωνιών να γιγαντώνεται αφού περισσότερες από 550 οργανώσεις έχουν υπογράψει επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσου με την οποία ζητούν να μην δώσουν «λευκή επιταγή» στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ για την υπογραφή μονομερώς των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου.

Οι αμερικανικές οργανώσεις έχουν πλήρη γνώση των ακραίων επιπτώσεων που συνεπάγονται αυτού του είδους οι συμφωνίες, αφού η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. πατάει στα χνάρια της Συμφωνίας Συνεργασίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), δηλαδή, μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και 11 χωρών του Ειρηνικού η οποία βρίσκεται σε φάση έγκρισης από το Κογκρέσο.

Όπως επισημαίνουν, από τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, προκύπτει ότι η ΤΡΡ:

♦ θα υπονομεύσει την επιβολή κανονισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια νέα κατάρρευση

♦ θα περιορίσει την ελεύθερη χρήση του Διαδικτύου

♦ θα διαλύσει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη τοπικών αγορών- προϊόντων κ.λπ.

♦ θα περιορίσει τη χρήση των φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων

♦ θα περιορίσει τους κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων, τα μεταλλαγμένα ακόμα και για τα προϊόντα καπνού

♦ θα περιορίσει τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα

♦ θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να μηνύουν χώρες για διαφυγόντα κέρδη στην περίπτωση που θεωρήσουν ότι ένας νόμος έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της ΤΡΡ.