Κατηγορίες
επικαιρότητα

Βλέπουμε φως στο τούνελ – από ανατολικά μεριά

fostounelΚαι ενώ από αύριο – μεθαύριο τα πάντα “παγώνουν” στη δυτική Ευρώπη λόγω του Πάσχα των Καθολικών (που είναι την Κυριακή), φως στο τούνελ φαίνεται πως έρχεται από την ανατολική Ευρώπη και την Κίνα.

Τη ρωσική πρωτεύουσα ήδη έχει επισκεφθεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης συζητώντας την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας — Ρωσίας. Στην ίδια πόλη θα βρεθεί στις 8 Απριλίου και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΤΑΣΣ έκανε λόγο για την ανάγκη “επανεκκίνησης” των παγωμένων ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Στο παιχνίδι είναι όμως και η Κίνα, αφού επιχειρείται άνοιγμα και προς τα εκεί. Η επίσκεψη Δραγασάκη-Κοτζιά άνοιξε δρόμο και προς τα εκεί. Και όπως συμβολικά ανέφερε κινέζος αξιωματούχος για όσους συνεργάζονται με τη χώρα του Δράκου, “ο δρόμος του μεταξιού θα είναι σπαρμένος με τρισεκατομμύρια δολάρια”.

Άρα, αν όλα πάνε κατ’ ευχή και συμφωνήσουν οι δικοί μας με Ρώσους και Κινέζους, τότε δεν θα έχουμε ανάγκη τους δυτικούς που νομίζουν πως μας έχουν στριμωγμένους με την πλάτη στον τοίχο, ξεπερνιέται ο σκόπελος της ρευστότητας εντός Ελλάδας, αποπληρώνονται οι άμεσες υποχρεώσεις της χώρας (τουλάχιστον αυτές) ενώ αν κλείσουν οι συμφωνίες με τους Κινέζους είναι απλά θέμα χρόνου η αποπληρωμή εντός εύλογου διαστήματος του συνόλου του χρέους στους “θεσμούς” και η μετατροπή της χώρας σε προνομιακό συνομιλητή Ρώσων και Κινέζων στην Ευρώπη.