Κατηγορίες
Πλατύ τοπική επικαιρότητα

Αίτημα για κατασκευή ποδηλατόδρομου κατέθεσαν στο Δήμο μαθητές σχολείων του Πλατέος

podila1Το πρωί της Παρασκευής 3 Απριλίου οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατέος με τα ποδήλατά τους μετέβησαν στο Δημαρχείο Πλατέος όπου συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο κ Στέφανο Δριστά και την Πάρεδρο Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατέος κα Παντοπούλου Μάρθα στους οποίους επέδωσαν ανοικτή επιστολή για τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας.

Ο κ. Δριστάς και η κα Παντοπούλου άκουσαν με αμέριστο ενδιαφέρον και προσοχή το αίτημα των μαθητών για δημιουργία ποδηλατόδρομου και υποσχέθηκαν ότι θα μεταβιβάσουν την επιστολή στον δήμαρχο με θετική εισήγηση. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος.

Στη συνέχεια οι μαθητές με τα ποδήλατά τους διένειμαν την επιστολή στα περαστικά οχήματα και στα καταστήματα του Πλατέος.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

podila4Αξιότιμε Δήμαρχε,

Τα παιδιά του Γυμνασίου Πλατέος στα πλαίσια του προγράμματος ΠΟΔΗΛΑΤΙ-ΖΩ που πραγματοποιείται στο σχολείο μας συζητήσαμε και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το ποδήλατο είναι το καλύτερο μέσο μετακίνησης. Αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτή την επιστολή για να σας επισημάνουμε την ωφέλεια της ποδηλασίας σε όλους τους ανθρώπους και να σας ζητήσουμε να μας φτιάξετε ποδηλατόδρομο, ο οποίος θα συνδέει όλα τα χωριά που συστεγάζονται στο σχολείο μας (Πλατύ, Άραχος, Λιανοβέργι, Παλαιοχώρι).

Το αίτημα μας για την κατασκευή ποδηλατόδρομου βασίζεται στα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου, όπως είναι η αύξηση της κινητικότητας και η χρήση τους από άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο μεταφορικό μέσο ή δεν ξέρουν να οδηγούν. Επίσης, τα ποδήλατα έχουν μηδενικό κόστος μετακίνησης,, πράγμα που σημαίνει πως αποτελεί μεγάλο μέρος στις ζωές ανθρώπων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μηχανοκίνητη μετακίνηση. Με το ποδήλατο ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να αθληθεί γλιτώνοντας χρήματα και περίσσιο χρόνο που θα διέθετε στο γυμναστήριο.

Η ποδηλασία έχει πολλά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και τη μείωση των μολύνσεων από τα μηχανοκίνητα μέσα. Τα ποδήλατα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, διότι δεν προκαλούν ρύπους στην ατμόσφαιρα, ούτε στα ύδατα, αφού δεν έχουν εξατμίσεις και δεν στάζουν βλαβερά υγρά (π.χ. υγρά φρένων, λάδια). Επιπλέον, μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και επιβραδύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Μειώνει την ηχορύπανση και τις φθορές δρόμων.

podila5

Οι ωφέλειες του ποδηλάτου είναι πολλές για τον άνθρωπο και την υγεία του. Το μικρό μέγεθος του ποδηλάτου και η ύπαρξη ποδηλατόδρομου μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση ειδικά τις πρωινές ώρες οι άνθρωποι πηγαίνουν στις δουλειές τους. Ακόμη, η αλλαγή διαδρομής είναι πολλή πιο εύκολη με το ποδήλατο απ’ ότι μ’ ένα αυτοκίνητο. Η καρδιοαγγειακή υγεία βελτιώνεται με την ποδηλασία, καθώς και ο μυϊκός ιστός και η οστική μάζα του ποδηλάτη. Το ποδήλατο προσφέρει υγεία στους ανθρώπους και έτσι τα έξοδα που την αφορούν, όπως νοσοκομεία, φάρμακα είναι μειωμένα. Επιπλέον, η ποδηλασία βοηθάει στην απώλεια ανεπιθύμητου βάρους, επειδή μπορεί κανείς εύκολα να ιδρώσει και να καθαρίσει τους πόρους του αυξάνοντας την διάθεσή του. Η ποδηλασία διατηρεί τους ανθρώπους ταπεινούς και ταυτόχρονα τους δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία τόπων και κλιμάτων.

podila3Ο ποδηλατόδρομος για τα χωριά που συστεγάζονται στο Γυμνάσιο Πλατέος και συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως προαναφέραμε (Πλατύ, Άραχος, Λιανοβέργι, Παλαιοχώρι) είναι αναγκαίος και χρήσιμος για τα παιδιά, διότι για να συναντηθούν με τους φίλους τους είναι αναγκασμένα να ζητούν συνεχώς από τους γονείς τους να τα μεταφέρουν, κάτι που είναι δύσκολο για άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή δεν έχουν πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα. Επίσης, με τον ποδηλατόδρομο θα χρησιμοποιούν τα ποδήλατα τους για να μετακινηθούν χωρίς να έχουν το άγχος του παρκαρίσματος ή τη σκέψη ότι θα πρέπει να παρκάρουν μακριά από τον προορισμό τους. Έτσι, θα μειωθεί και η ζήτηση για χώρους parking. Ακόμα, θα μπορούν τα άτομα που χρησιμοποιούν ποδήλατα να μετακινούνται με ασφάλεια και χωρίς να τους επηρεάζει η κίνηση στους δρόμους. Τον ποδηλατόδρομο αφού καλύπτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι ηλικίες και έτσι η μετακίνηση τους να γίνει το καλύτερο κομμάτι της ημέρας αντί το χειρότερο.

podila2

Κατά τη γνώμη μας η ύπαρξη ποδηλατόδρομου στην περιοχή μας θα είναι ωφέλιμη και για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον. Θα θέλαμε να σκεφτείτε σοβαρά το ζήτημα που σας θέσαμε και να έχουμε σύντομα την θετική σας, ελπίζουμε, απάντηση για το καλό όλων των πολιτών του Δήμου μας.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατέος