Κατηγορίες
εκδηλώσεις περιβάλλον πολιτισμός - παράδοση - ψυχαγωγία

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών

katharismosdeltaΣτο πλαίσιο της 5ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους, διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη πια Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών.

Οι εθελοντικοί καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν φέτος στις εξής ημερομηνίες:

– Κυριακή 22 Μαρτίου: εκβολές Λουδία, σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας (σημείο συνάντησης θα είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στις εκβολές Λουδία)

Κυριακή 29 Μαρτίου: παράκτιο ανάχωμα Αξιού, σε συνεργασία με το Δήμο Δέλτα (σημείο συνάντησης θα είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου κοντά στο οικισμό των μυδοκαλλιεργητών Χαλάστρας)

Κυριακή 26 Απριλίου: παραποτάμιο δάσος Αξιού, σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκηδόνος (σημείο συνάντησης θα είναι το πρώην αναψυκτήριο Κάτι Κάτι για Μούντο)

Το ραντεβού θα είναι κάθε φορά στις 10 το πρωί!

Στη διοργάνωση συμμετέχουν τοπικοί σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες.

—-

Την Κυριακή 22 Μαρτίου δίνουμε ραντεβού στις εκβολές Λουδία, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, για να καθαρίσουμε την παράκτια περιοχή που υποφέρει από τις τεράστιες ποσότητες πλαστικών που ξεβράζει η θάλασσα και συγκεντρώνονται εκεί για πολλά χρόνια.

Ο εθελοντικός καθαρισμός διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας και την Τοπική Κοινότητα Κλειδίου.

Λίγα λόγια για την περιοχή

Ο Λουδίας είναι το μικρότερο από τα τέσσερα ποτάμια του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Τη σημερινή του μορφή την πήρε στη δεκαετία του 1930, όταν έγιναν τα έργα αποξήρανσης της λίμνης των Γιαννιτσών. Σήμερα αποτελεί ουσιαστικά ένα τεχνητό κανάλι μήκους 40 χλμ., στο οποίο αποστραγγίζουν τα νερά τους η πεδιάδα των Γιαννιτσών και μέρος της πεδιάδας Ημαθίας. Αντίθετα με τον Αξιό και τον Αλιάκμονα, ο Λουδίας εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο χωρίς να σχηματίζει δέλτα.

Η περιοχή των εκβολών του Λουδία αποτελεί υγρότοπο υψηλής οικολογικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για το λόγο αυτό έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Yγροτόπους.

πελεκανός_όρθια2Τα πουλιά

Μια βόλτα στο παράκτιο τμήμα του Λουδία θα σας ανταμείψει με τη θέα των αργυροπελεκάνων που ψαρεύουν παρέα με τους κορμοράνους στο Θερμαϊκό και των φοινικόπτερων που σαρώνουν το νερό με το κυρτό ράμφος τους ψάχνοντας για μικρά καρκινοειδή. Το χειμώνα, αναζητήστε τους λευκούς καμαρωτούς κύκνους που μαζί με τις «ομιλητικές» βαρβάρες και τις άλλες πάπιες βουτάνε στα νερά ψάχνοντας για σπόρους και τρυφερούς βλαστούς.
Στα μέσα της άνοιξης ο υγρότοπος γεμίζει από παρυδάτια πουλιά που σπεύδουν να φτιάξουν τη φωλιά τους, όπως οι μαυρόασπροι θορυβώδεις στρειδοφάγοι με το έντονα κόκκινο ράμφος, και οι αγκαθοκαλημάνες που ψάχνουν για έντομα στη χαμηλή βλάστηση της παράκτιας ζώνης.

Πως θα φτάσετε

Αν έρχεστε από Θεσσαλονίκη, μετά τα διόδια Νέων Μαλγάρων μπείτε στα Νέα Μάλγαρα. Λίγα μέτρα μετά τη στροφή, αναζητήστε τον παράδρομο που ξεκινά παράλληλα με τη Εθνική Οδό και ακολουθήστε τον ως τον κόμβο του Λουδία. Περάστε πάνω από την Εθνική Οδό και συνεχίστε [παράλληλα με τον ποταμό Λουδία μέχρι να φτάσετε στο σημείο της συνάντησης, που είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ο δρόμος είναι άσφαλτος και σε καλή κατάσταση.

Αν έρχεστε από την πλευρά της Ημαθίας ή της Πιερίας θα πρέπει να φτάσετε ως το χωριό Κλειδί και από εκεί να αναζητήσετε τον παράδρομο της Εθνικής Οδού ως τον κόμβο του ποταμού Λουδία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

– Θα παρέχονται τα απαραίτητα γάντια και σακούλες για τον καθαρισμό

– Φροντίστε να ντυθείτε αναλόγως, με άνετα και πρόχειρα ρούχα και παπούτσια

– Εάν έχει ήλιο προστατευθείτε με καπέλο ή και γυαλιά ηλίου!

– Φέρτε μαζί σας την καλή σας διάθεση!