Κατηγορίες
βουλευτές Ημαθία Λαπαβίτσας

Συνέντευξη Λαπαβίτσα στα τοπικά ΜΜΕ το απόγευμα του Σαββάτου 14/3

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣχεδόν για όλα μίλησε βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαρτίου στη Βέροια.

Οι ερωτήσεις που του τέθηκαν από δημοσιογράφους τοπικών μέσων ενημέρωσης και bloggers της περιοχής ήταν πολλές και αφορούσαν διάφορα θέματα, από τη γνώμη του για τον Σόιμπλε και την έως τώρα πορεία της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά “οικονομικά σαλόνια” μέχρι τα τοπικά και το θέμα της ΕΒΖ.

Κατ’ αρχήν να υπογραμμίσουμε κάτι: ο Λαπαβίτσας χθες ήταν ξεκάθαρος (για μια ακόμη φορά) στο θέμα της πορείας που έχει χαραχθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα των σχέσεών μας με την ΕΕ και τους θεσμούς της όπως το Eurogroup.

Όπως υπογράμμισε η χώρα, αν θέλει πραγματικά να πάει μπροστά δεν μπορεί να το κάνει παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης. Και έκανε έναν ορθό και εξαιρετικά σαφή διαχωρισμό μεταξύ της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γιατί όπως έχουμε πει και από εδώ μέσα εδώ και πολύ καιρό, άλλο πράγμα είναι το ένα και άλλο πράγμα είναι το δεύτερο – άσχετα αν διάφοροι “πονηροί” προσπαθούν συνειδητά και επανειλημμένα να συνδέσουν μεταξύ τους αυτά τα δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑναπόφευκτα αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον τρόπο με τον οποίο έχουν έως τώρα μετουσιωθεί σε πολιτική οι προεκλογικές δεσμεύσεις του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου. Σημείωσε ότι οι πιέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση από το εξωτερικό είναι μεγάλες, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να… ξεχαστεί και να υλοποιηθούν πολιτικές που δεν θα έχουν σχέση με αυτό. “Οι πιέσεις είναι τεράστιες και εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε” είπε και συνέχισε λέγοντας ότι “…πιεζόμαστε από το θεσμικό πλαίσιο, από την ΕΕ, από το πλαίσιο της νομισματικής ένωσης για να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Αυτό είναι, είναι προφανές το συμπέρασμα. Και για να καταγραφεί αυτό που συμβαίνει ως ήττα της Κυβέρνησης της Αριστεράς”. Φυσικά αναφορά έκανε και σε όσα πρόκειται να συναντήσει η χώρα στην πορεία της μέχρι τον Ιούνιο, έναν μήνα ιδιαιτέρως σημαντικό για την περαιτέρω πορεία της Ελλάδας.

Υπογράμμισε ότι ρευστότητα υπάρχει για ένα διάστημα (“…Η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη το Μάρτιο, πιστεύω πως θα είναι και τον Απρίλιο…” είπε μεταξύ άλλων), όμως τον Ιούνιο θα κριθούν πολλά και η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική των “εταίρων” (τα εισαγωγικά δικά μας) – δεδομένης και της τελευταίας ατάκας-προτροπής του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε για… βοήθεια ώστε να φύγουμε από το ευρώ.

Στο πως θα αποφασίσει η Κυβέρνηση τι θα κάνει είναι ένα ζήτημα, και σε αυτό αναφέρθηκε ο Λαπαβίτσας. Είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκ νέου η γνώμη του λαού για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η χώρα, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Δεν έκανε κάποια σαφή αναφορά σε εκλογές ή δημοψήφισμα, μίλησε πάντως για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αφού η Κυβέρνηση δεν έχει κάποια “εντολή” από το λαό να κάνει κάτι σε περίπτωση που το πράγμα τραβήξει στα άκρα.

Το πως θα πάει η χώρα μπροστά σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τους “εταίρους” στη νομισματική ένωση είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους. Ο βουλευτής Ημαθίας ήταν σαφής και ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει συνολικά η θεώρηση των πραγμάτων στη χώρα, αφού το παραγωγικό δυναμικό υπάρχει και αυτό που χρειάζεται είναι σχεδιασμός και ανασυγκρότηση της παραγωγικών δομών.

Σε ερώτηση για τον ΥΠΟΙΚ είπε ότι η δήλωση του ότι ο Λαπαβίτσας “έχτισε καριέρα πάνω στη δραχμή” κάπου χάθηκε στη… μετάφραση.

Για τον Σόιμπλε είπε ότι είναι “ένας αυστηρός, στεγνός Γερμανός δικηγόρος μια κάποιας ηλικίας… δεν είναι ούτε χολερικός εχθρός της Ελλάδας, ούτε ο διάβολος μεταμορφωμένος… ένας πολιτικός είναι που κάνει τη δουλειά του μέσα στο πλαίσιο της Γερμανικής πολιτικής σκηνής, αισθάνεται τις πιέσεις από τους εκλογείς του…”.

Για την αντιμετώπιση του εμπάργκο και για τα προβλήματα που αυτό δημιούργησε στη χώρα και στους αγρότες παρέθεσε την κατάσταση ως έχει, αφού σημείωσε ότι δεν είναι θέμα αγροτικών πολιτικών αλλά θέμα διεθνών σχέσεων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠέραν όμως της γενικότερης κατάστασης, ο Λαπαβίτσας έκανε και αναφορά και στα της Ημαθίας. Είπε ότι οι δυνατότητες της περιοχής υπάρχουν και αναμένουν να αξιοποιηθούν (δίδοντας παράδειγμα με το τι συμβαίνει στα χωριά, όπου η νεολαία κάθεται και υφίστανται παραγωγικές μονάδες που θα μπορούσαν να απασχολήσουν 5-10 εργαζομένους αλλά είναι κλειστές), για το Νοσοκομείο της Νάουσας είπε ότι έχουν καταγραφεί τα προβλήματά του, ότι θα πρέπει να δοθεί αγώνας ώστε να παραμείνει ανοιχτό σε συνδυασμό πάντα με αυτό της Βέροιας, για την ΕΒΖ ανέφερε η μεσολάβηση του υπουργείου στο θέμα ήταν καθοριστική.

Για την περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας παραδέχθηκε πως δεν είναι ενημερωμένος τόσο όσο θα ήθελε και πως είναι ήδη σε επαφή με ανθρώπους της περιοχής ώστε και τα προβλήματα να εντοπιστούν και να αποκτήσει μια στενότερη σχέση με την περιοχή και τους ανθρώπους της.