Κατηγορίες
Οικονομία

Πέντε μέρες για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χωρίς την επιβολή προστίμων

doyveroiaΜε διαδικασία που ενεργοποιείται για μόλις πέντε ημέρες, οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς την Εφορία θα μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, διαγράφοντας μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων και τόκων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ισχύ από σήμερα 20 έως και την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 και αποσκοπεί στη ρύθμιση οφειλών όσων έχουν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές του 2013 μέχρι και σήμερα 3.455.444 φορολογούμενοι έχουν δημιουργήσει κάποια ληξιπρόθεσμη φορολογική υποχρέωση.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 21,6 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων στα 76,9 δισ. ευρώ. Τα χρέη αυτά στην πλειονότητά τους είναι μικρότερα των 3.000 ευρώ, τα οποία πλέον μπορούν να τα αποπληρώσουν ακόμα και σε 100 δόσεις.

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος και η διάταξη για χρέη προς τους ΟΤΑ 1ου και 2ου βαθμού. Με διάταξη που εντάχθηκε «στο παρά πέντε» στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, στη ρύθμιση «υπάγεται επίσης το σύνολο των οφειλών που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26.5.2015 προς ΟΤΑ 1ου και 2ου βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών που προκύπτουν από εισφορά σε χρήμα ή τη μετατροπή εισφοράς σε γη των προς ένταξη ιδιοκτησιών σύμφωνα με το ν 1337/1983. Για τις οφειλές αυτές, η σχετική αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ».