Κατηγορίες
περιβάλλον

Νανόκυκνοι στη Νέα Αγαθούπολη

nanokyknosΑπό τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα

Μια ομάδα από δώδεκα πανέμορφους νανόκυκνους, μας επισκέφθηκε εντός του Ιανουαρίου στη Νέα Αγαθούπολη: οκτώ ενήλικες κύκνοι με τέσσερα νεαρά άτομα υπό την προστασία τους. Η καταγραφή έγινε από το παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης.

Οι νανόκυκνοι είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη κύκνων που συναντά κανείς στην Ελλάδα (τα άλλα δύο είναι ο βουβόκυκνος και ο αγριόκυκνος), αν και την τελευταία δεκαετία παρατηρούνται όλο και πιο συχνά και σε όλο και πιο μεγάλους αριθμούς. Το δέλτα του Έβρου είναι ο ελληνικός υγρότοπος που υποδέχεται τους περισσότερους νανόκυκνους, όπου έχουν καταγραφεί έως και 3.400 άτομα.

Το υποείδος των νανόκυκνων Cygnus columbianus bewickii, σύμφωνα με τα στοιχεία του Wetlands International, αναπαράγονται στην αρκτική και στην υποαρκτική τούνδρα και μεταναστεύουν για να ξεχειμωνιάσουν είτε στη Δανία, την Ολλανδία και τις βρετανικές νήσους, είτε στις νότιες παράκτιες περιοχές της  Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας (Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία), καθώς και στην βόρεια Ελλάδα, ανάλογα με τον βιογεωγραφικό πληθυσμό στον οποίο ανήκουν.

Μετανάστευση… αλά ελληνικά 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σε ετήσια βάση νανόκυκνοι στο δέλτα του Έβρου, στους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις λίμνες Κερκίνη και Βόλβη, καθώς και στην τεχνητή λίμνη Αγ. Βαρβάρας του Αλιάκμονα, ενώ επίσης έχουν παρατηρηθεί μία φορά στη λίμνη Καστοριά, και στη λίμνη Πρέσπα,.

Στο Εθνικό Πάρκο Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα παρατηρήθηκε νανόκυκνος για πρώτη φορά το 2013 στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, ενώ φέτος τους ξαναείδαμε στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης.

Γιατί τα τελευταία χρόνια οι νανόκυκνοι προτιμούν όλο και περισσότερο τη χώρα μας, και γενικότερα νοτιότερες περιοχές; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Οι ορνιθολόγοι, με τις διεθνείς απογραφές που γίνονται και με τη χρήση ραδιοπομπών και έγχρωμων κολάρων, εξετάζουν τις μετακινήσεις τους και προσπαθούν να διευκρινίζουν τους λόγους που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στην κατανομή του είδους.

Κάθε πέντε χρόνια γίνεται πανευρωπαϊκή απογραφή των κύκνων και από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια η Βρετανία… «έχασε» 8-9.000 νανόκυκνους, η τύχη των οποίων αγνοείται! Οι αρμόδιοι επιστήμονες ενημερώθηκαν πρόσφατα για τους μεγάλους αριθμούς που παρατηρούνται στον Έβρο, και άρχισαν να εστιάζουν τις έρευνές τους και προς τα Βαλκάνια για να βρουν τα πουλιά που τους λείπουν!