Κατηγορίες
Τουρκία

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι – θέλουν να το κόψουν στη μέση για ασκήσεις

xartisaigaioΣε σειρά προκλήσεων προχωρούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο και θεωρώντας ότι λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν και να επιτύχουν συγκεκριμένα πράγματα.

Οι Τούρκοι έχουν κλιμακώσει τη δράση τους στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα, αφού πριν από λίγες ημέρες έγιναν υπερπτήσεις πολεμικών τους αεροσκαφών επάνω από νησιά, προ ολίγων ημερών επίσης ο αρχηγός της αεροπορίας τους πέταξε πάνω από μισό Αιγαίο ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα υπήρξε και μια παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora (απαιτούσαν να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας).
Σε μια από τις χειρότερες και σοβαρότερες προκλήσεις των τελευταίων ετών οι Τούρκοι – ξεκινώντας από την προηγούμενη Παρασκευή – διακήρυξαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το μισό Αιγαίο για πεδίο βολής.
Στη συνέχεια με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν το Σάββατο δεσμεύουν μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο προκειμένου η περιοχή αυτή να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε ήδη σε έντονο διάβημα προς το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τον ICAO (Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας) ενώ αναμένεται συνέχεια των αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο, ο τρόπος με τον οποίο θα δράσει η νέα ελληνική κυβέρνηση και στο εσωτερικό μέτωπο (αφού είναι πάγια τακτική οι Τούρκοι να δημιουργούν προβλήματα σε όποια ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει για να την “τεστάρουν”) αλλά και η θέση που θα λάβουν οι ξένοι στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα. Γιατί σε διημερές επίπεδο δεν πρόκειται να κάνουν απολύτως τίποτε και οι “χαλίφηδες” της Άγκυρας έχουν αυτονομηθεί και λίγο από τους προστάτες τους.