Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Οικονομία

Η “πενταμερής”, το χρέος-ψίχουλα και η Ενεργειακή Ένωση

xartiapokerΣτο παζάρι – ΚΑΙ ΑΥΤΟ TO ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ – δεν είναι το ελληνικό χρέος. Το χρέος είναι… ψίχουλα!!!

Σε “πενταμερή” συνάντηση, που θα γίνει περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, οδεύει ο Τσίπρας.

Και το ζήτημα είναι EAN από εκεί μέσα (από το δωμάτιο στο οποίο θα βρεθεί παρέα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι) ο Τσίπρας θα βγει ισχυρότερος από ότι είναι σήμερα – άρα και η χώρα μας – ή όχι.

Αν θα υποκύψει ή όχι σε όσα του πουν και σε όσα αφήσουν να εννοηθούν. Γιατί “ισχυρότερος” τη στιγμή αυτή σημαίνει να μην κάνει ουδεμία παραχώρηση. Όχι να πάρει κάτι, αυτό είναι ουτοπικό.

Η χώρα υφίσταται από τον Γενάρη και έπειτα μια σειρά από ωμούς εκβιασμούς από τους Γερμανούς, από τα κράτη-μέλη που θεωρούνται “αυλικοί” τους και από τους χαρτογιακάδες της ΕΕ.

Της ζητείται να απολέσει ακόμη και αυτή την ελάχιστη εξουσία που της έχουν αφήσει οι Ευρωπαϊκές συνθήκες που έχει υπογράψει (τους πειράζουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται και τα χαρακτηρίζουν “μονομερείς ενέργειες”), ενώ στο παζάρι – ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΛΕΟΝ – δεν είναι το ελληνικό χρέος.

Το χρέος είναι… ψίχουλα!!! Από τα οποία ψίχουλα όμως θα εισπράξουν και πολλά-πολλά χρήματα. Το ποσό του είναι μικρό όμως σε σχέση με αυτά που διακυβεύονται λόγω των νέων σχεδιασμών ενεργειακής φύσης.

Το χρέος είναι μόνο ο μοχλός της πίεσης προς την Ελλάδα, για να πάει με τα παντελόνια κάτω στην επόμενη πεντηκονταετία.

Στο παζάρι είναι στα τρισεκατομμύρια που παίζονται για την Ενεργειακή Ένωση – για την αυτονόμηση δηλαδή της ΕΕ από πηγές ενέργειας που είτε χαρακτηρίζονται ακριβές είτε “επίφοβες” να χαθούν λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων. Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Λιβύη, Αλγερία, Κύπρος, Ισραήλ, Κασπία, ακόμη και η Αίγυπτος (στην οποία θα δώσει τα φώτα της γνωστή γερμανική εταιρία, για να παράγει ενέργεια από τον ήλιο – που στη χώρα των Φαραώ λάμπει 365 από τις 365 μέρες το χρόνο) είναι στο παιχνίδι. Και εμείς είμαστε στο μέσον του δρόμου προς τους καταναλωτές της δυτικής Ευρώπης.

Εμείς είμαστε το οικόπεδο στο οποίο όλοι θέλουν να βάλουν χέρι.

Και για να γίνει αυτό πρέπει να το γονατίσουν πρώτα οικονομικά και στη συνέχεια να το κάνουν ένα πανέμορφο προτεκτοράτο υψηλής γεωπολιτικής σημασίας (που συν τοις άλλοις,  είναι και ηλιόλουστο και βολεύει για…. καλοκαιρινά μπάνια).