Κατηγορίες
διάφορα

“Έξυπνες” συσκευές: μας οδηγούν στην αδράνεια!

hsimpson4Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το “έξυπνο” κινητό σας για να ψάξετε κάτι, σκεφτείτε το εξής απλό: πόσους αριθμούς τηλεφώνου θυμόσασταν πριν από π.χ. 10 χρόνια;;

Όταν απαντήσετε, μη ρίξετε το φταίξιμο στην ηλικία σας και στο γνωστό “ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι, πόσα να αντέξει;;”.

Άλλο είναι το πρόβλημα. Ότι αφήνουμε το κινητό (ή τις άλλες “έξυπνες” συσκευές) να σκέφτονται για εμάς! Σίγουροι ότι θα μας βρουν αυτό που θέλουμε-τη στιγμή που θέλουμε, έχουμε παρατήσει μια σειρά από ενέργειες που κάποτε κάναμε και τις θεωρούσαμε καθημερινότητα.

Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Computers in Human Behavior» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού στο Οντάριο του Καναδά διαπίστωσαν ότι οι χρήστες smartphones που είναι «ενστικτωδώς σκεπτόμενοι» – έχουν, δηλαδή, μεγαλύτερη τάση να βασίζονται στο ένστικτό τους όταν παίρνουν αποφάσεις – τείνουν να καταφεύγουν για τις απαντήσεις που χρειάζονται πολύ πιο συχνά στη μηχανή αναζήτησης του τηλεφώνου τους παρά στις γνώσεις που είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλό τους. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τους κάνει να «τεμπελιάζουν» πολύ περισσότερο από ό,τι θα τεμπέλιαζαν αν δεν είχαν το “έξυπνο” κινητό, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός τους να μη “γυμνάζεται” όπως θα έπρεπε.