Κατηγορίες
βουλευτές

Ερώτηση Γ. Σηφάκη (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας) για τις πλημμύρες σε Πέλλα & Ημαθία

sifakisΕρώτηση προς  τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για το θέμα των πλημμυρών σε Πέλλα και Ημαθία (που πέραν της βροχής η οποία είναι συνεχής το τελευταίο διάστημα, οφείλονται και στην κατάσταση του Λουδία) έκανε ο βουλευτής Πέλλας (ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Σηφάκης.

Ο βουλευτής Πέλλας (ο οποίος όπως αναφέρει το βιογραφικό του είναι μηχανολόγος-μηχανικός που έχει εμπειρία σε μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών και δημοσίων έργων, κυρίως μικρών υδροηλεκτρικών) στην ερώτησή του αναφέρει αναλυτικά το πρόβλημα στην εκλογική του περιφέρεια αλλά και στην Ημαθία, αφού μετά από τόσες ημέρες βροχής και τον μεγάλο όγκο νερού είναι πλέον δύσκολο να μπουν στα χωράφια οι αγρότες ενώ ο Λουδίας είναι επιβαρυμένος αφού αποτελεί στην ουσία – μαζί με την Τάφρο 66 – τη μόνη διέξοδο διαφυγής των υδάτων προς τη θάλασσα.

Στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: «Λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Πέλλας λόγω των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων».

Η εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών της πρόσφατης περιόδου στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Ημαθίας, οδήγησε σε εκτεταμένες υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, καλλιέργειες και να κινδυνεύσουν και οικισμοί.

Η σημαντική άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με τις στενώσεις που δημιούργησε η απόθεση σημαντικών ποσοτήτων φερτών υλών, προκάλεσε αποσαρθρώσεις πρανών, αστοχία και υποχώρηση αναχωμάτων, τεχνικών και προβόλων, καταστροφή αγροτικών δρόμων & αρδευτικών δικτύων σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα την κατάκλυση χιλιάδων στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικότητας ( ιδιαίτερα στην περιοχή του Λουδία) και την εκτεταμένη πρόκληση καταστροφών σε έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σημαντικά τμήματα του π. Λουδία και της τάφρου Τ66( που είναι κοινά προβλήματα Πέλλας και Ημαθίας), η Τ.Κ. Λουτρακίου, η Τ.Κ. Αλώρου, η Δ.Ε. Κρύας Βρύσης, η Δ.Ε. Γιαννιτσών (χειμ. Τσαϊναρλί, Τσεκρέ, Γράμμος), περιοχή Ε.Ο. Θες/κης –Έδεσσας στο τμήμα Χαλκηδώνας-Γιαννιτσών), οι Τ.Κ. Άνυδρου & Μάνδαλου της Δ.Ε. Σκύδρας, οι Τ.Κ. Σκύδρας & Σεβαστιανών της Δ.Ε. Σκύδρας, ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και ήδη, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για όλες τις παραπάνω περιοχές, είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν (καθαρισμός κοίτης χειμάρρων, ενίσχυση αναχωμάτων, ανακατασκευή τεχνικών & υποδομών, αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, κ.α.) καθώς και για την βελτίωση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων (αποστραγγιστικές τάφροι, στηθαία ανάσχεσης αντίστροφης ροής και αντλιοστάσια στον Λουδία κ.α.).

Το γεγονός ότι την προσεχή περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, που αυξάνονται οι απορροές των ποταμών, αναμένεται η εμφάνιση νέων ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση χειρότερων ακόμη προβλημάτων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή, τις περιουσίες, τις καλλιέργειες και τις υποδομές της περιοχής.

Με δεδομένο ότι το εκτιμούμενο κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται να είναι της τάξεως περίπου των 4 εκατ. €, και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας στερούνται των απαραίτητων κονδυλίων για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μέτρων,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες εργασίες και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα παραπάνω προβλήματα;

2. Προτίθεται το υπουργείο να εξετάσει και να εφαρμόσει πολιτικές μεσοπρόθεσμης οριστικής λύσης που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας, όπως αυτές έχουν προταθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας και άλλους φορείς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σηφάκης Γιάννης