Κατηγορίες
Οικονομία

Eurogroup: χωρίς αποτέλεσμα και ανακοινωθέν – όλα “πάνε” για Δευτέρα

synantisieur20150211Το μόνο που “φαίνεται” σίγουρο (πάντα με βάση τα λεγόμενα των ξένων) είναι το ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κούρεμα του χρέους αλλά όλα θα γίνουν επί τη βάση της υπάρχουσας κατάστασης

Την ώρα που στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στις πλατείες και ζητούσαν να μην γίνει ούτε ένα βήμα πίσω, ο Γιερούν Ντάιζελμπλουμ κοιτούσε τον Βαρουφάκη – τον σταρ της βραδιάς και αυτόν που εξέθεσε στο eurogroup τις ελληνικές θέσεις – με ένα βλέμμα που λέει πολλά.

Το πρώτο κρας-τέστ μεταξύ ελληνικής πλευράς και των υπολοίπων δεν είχε αποτέλεσμα, δεν επετεύχθη ουδεμία συμφωνία και επιπλέον δεν εκδόθηκε καν κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Βαρουφάκης μίλησε επί μισάωρο, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δικαιούται διαφορετική αντιμετώπιση και πως απαιτούνται άλλες λύσεις για το ελληνικό χρέος από αυτές που μέχρι τώρα της υποδεινύονταν.

Είναι άλλωστε σαφές πως τελικά πειράματα έκαναν όλοι (θυμόμαστε όλοι τα λάθη που έχουν ήδη παραδεχθεί π.χ. με τους συντελεστές ή τις αστοχίες – που όμως έχουν κοστίσει στην Ελλάδα πολυετή ύφεση, χρήμα και κατεστραμμένες ζωές ανθρώπων).

Το όλον θέμα μετατίθεται για τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, κατά την οποία η Ελλάδα ζητά τροποποίηση της υφιστάμενης κατάστασης και διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος ενώ οι υπόλοιποι (με τη Γερμανία κύρια υπερασπίστρια αποτυχημένων συνταγών λιτότητας) να μιλούν για παράταση – με μια Επιτροπεία πάνω από τα κεφάλια μας, όποιο όνομα κι αυτή αποκτήσει στην πορεία.

Στο μεταξύ, υπάρχει και η συνεδρίαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η Συνάντηση Κορυφής, στην οποία σίγουρα θα συζητηθεί και το θέμα του Ελληνικού χρέους.