Κατηγορίες
διάφορα

Φούρνος μικροκυμάτων: γνωρίζατε ότι…

fourmic1(οι αστικοί μύθοι για διάφορα θέματα είναι πολλοί, ένας εξ αυτών αφορά και τον φούρνο μικροκυμάτων)

Ο φούρνος μικροκυμάτων ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία όταν ένας αυτοδίδακτος μηχανικός με το όνομα Percy Spencer που έφτιαχνε μάγνητρα για ραντάρ για λογαριασμό της εταιρίας Raytheon, είδε μια σοκολάτα που είχε στην τσέπη του να λιώνει, τη στιγμή που ήταν κοντά στη συσκευή ραντάρ που είχε ενεργοποιήσει.
Τα μάγνητρα είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται σε σχετικά ευρεία κλίμακα στις ΗΠΑ, όταν οι Βρετανοί που σχεδίαζαν ραντάρ κατά τον 2ο Π.Π. και έκαναν διάφορες δοκιμές έδωσαν την τεχνογνωσία τους στους Αμερικάνους. Η εταιρία Raytheon ήταν μεταξύ των εταιριών που είχαν συνάψει με το αμερικανικό δημόσιο συμβόλαια κατασκευής και εξέλιξής τους.

fourmic2Τα χρόνια πέρασαν και το 1945 κατατέθηκε η πρώτη πατέντα για την προετοιμασία φαγητού με φούρνο μικροκυμάτων. Πρώτο τρόφιμο που δοκιμάστηκε σε έναν φούρνο μικροκυμάτων ήταν το ποπ-κόρν και δεύτερο ένα αυγό. Και η πρώτη εκτός εργαστηρίων δοκιμή έγινε σε ένα εστιατόριο στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Πρώτη επαφή του κόσμου με έναν φούρνο μικροκυμάτων ήταν στο Grand Central Terminal της Νέας Υόρκης, το 1947.

fourmic3H συσκευή πρωτοβγήκε στην αγορά την ίδια χρονιά αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να μπει στα σπίτια των καταναλωτών.

Στο θέμα είχαν μπει και οι Ιάπωνες, που ως γνωστό έχουν την τάση να… “μικραίνουν” τα πράγματα και να μειώνουν τα κοστολόγια. Επανασχεδίασαν πολλά μέρη του φούρνου (και ειδικά την “καρδιά” του) και έτσι σε ευρεία κλίμακα ο φούρνος μικροκυμάτων “περπάτησε” περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ήταν τότε που έπεσαν οι τιμές και οι διαστάσεις του έγιναν μικρές, τόσο ώστε να χωράει στην κουζίνα.

Και έγιναν αρκετά μικρές: αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ο πρώτος φούρνος είχε ύψος 1,8 μέτρα και βάρος κοντά στα 350 κιλά…