Κατηγορίες
Επιτροπεία Ευρωπ. Ένωση Οικονομία

“Τριφασική” συμφωνία στις Βρυξέλλες και 4μηνη (υπό όρους) παράταση

eurlucchΈστω και προσωρινά η προβλεπόμενη από τους περισσότερους (ο καθένας για τους λόγους του μπορεί και να την ήθελε κιόλας – και ο νοών νοήτω!!!) ρήξη δεν ήρθε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

Μετά από μια 12ωρη συνεδρίαση και πολλές διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέρες, αφού υπάρχει εμφανώς ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, η Ευρωομάδα κατέληξε στην υπό όρους τετράμηνη παράταση του προγράμματος, εφαρμοζόμενης σε 3 φάσεις:

1) η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει έως τη Δευτέρα 23/2/2015 τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να προχωρήσει. Η Επιτροπεία (ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΙ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ, ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ!) θα κρίνει εάν είναι επαρκή. Αν ναι, τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης ψηφίζουν για την παράταση.


2) έως τον Απρίλιο η Αθήνα πρέπει να παραδώσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων

3) ενώ τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση μέρους της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και τα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Τόσο απλά, τόσο ωραία. Τι κι αν δεν το λένε “τρόικα”;; Το νόημα είναι ακριβώς ίδιο και το αποτυπώνει σαφώς μια μικρή παράγραφος της χθεσινής συμφωνίας:

“(…) we welcome the commitment by the Greek authorities to work in close agreement with European and international institutions and partners. Against this background we recall the independence of the European Central Bank. We also agreed that the IMF would continue to play its role.”

(μετάφραση: … καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.)