Κατηγορίες
Γκυρίνης Παναγιώτης δήμαρχος Αλεξάνδρειας πολιτική

Συνέντευξη Γκυρίνη το πρωί του Σαββάτου 14/2

gkyrinis_grafeiodimarxouΣυνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό AVENA FM παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου 14/2 ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης.

Ο δήμαρχος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Χ. Καφτεράνη και κύριο χαρακτηριστικό της (πέραν όσων είπε για συγκεκριμένα θέματα – διαβάστε παρακάτω) ήταν η χρήση από μέρους του δημάρχου λέξεων που υποδεικνύουν ότι έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ότι συμβαίνει στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, σε αντίθεση με όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για μη συντονισμό του έργου, αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα σε πολλά θέματα.

Μίλησε για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών για το αποχετευτικό της Μελίκης, για την (μη) εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο, για τα σχολεία για τις φημολογούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη.

Όσο αφορά τη (μη) εκλογή του Συμπαραστάτη, ανέφερε πως η παράταξή του τήρησε το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, δεν επέλεξε να υποδείξει συγκεκριμένο άτομο ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο σύνολο των συμβούλων να επιλέξουν άτομο που θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τις ψήφους από όλες τις παρατάξεις. Ερωτηθείς για γραμματέα στο Δήμο ανέφερε πως “δεν του βγήκαν” κάποιες επιλογές που είχε κατά νου και πως δεν παύει να είναι σε αναζήτηση προσώπου για τη συγκεκριμένη θέση (σσ: η θέση, σε όποιον Δήμο έχει ενεργοποιηθεί, έχει βοηθήσει τα μέγιστα και έχει “απελευθερώσει” τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους ώστε να ασχοληθούν και με άλλα θέματα πέραν της καθημερινής λειτουργίας των Δήμων ως “ζωντανών οργανισμών”).

Στον τομέα της παιδείας προανήγγειλε αλλαγές στην κατανομή του μαθητικού δυναμικού, ώστε να μείνουν ανοιχτά (οριστικά) όλες οι υφιστάμενες σχολικές μονάδες – φυσικά σε συνάρτηση και με όσα ήδη έχουν ακουστεί πως επιθυμεί να κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. “Σύντομα θα καταλήξουμε” είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο θέμα της κατανομής των μαθητών.

Ερωτήθηκε για τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει μεταξύ Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Βέροιας για το ποιος θα υλοποιήσει τελικά το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας. “Με ενδιέφερε να δω ποιος πληροί της προϋποθέσεις” είπε και κατέληξε πως η επιλογή του να επιλέξει την Π.Ε. Ημαθίας επιβεβαιώθηκε και από τη στάση του Δήμου Νάουσας αλλά και από τη μετέπειτα στροφή του Δήμου Βέροιας στο θέμα. Για την ΑΝΗΜΑ – στην οποία ο Δήμος Αλεξάνδρειας, παρότι μέτοχος, ήταν εξαφανισμένος τα τελευταία χρόνια – είπε ότι πρέπει να αποκτήσει άλλη μορφή και να συμπληρώσει ενδεχόμενες αδυναμίες των Δήμων, να προτείνει η ίδια προγράμματα και να μην είναι απλός εκτελεστής προγραμμάτων άλλων (έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία της Αναπτυξιακής της Κοζάνης).

Για τις φημολογούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη (δείτε ΕΔΩ, για να ευλογήσουμε τώρα και τα δικά μας τα γένια, αφού πρώτοι διαβάζετε αυτά που πρέπει και όχι ανούσια πράγματα) εξέφρασε μια στάση αναμονής, ώστε να δει που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ και η Κυβέρνηση. Εξέφρασε δε το παράπονό του επειδή στην προεκλογική περίοδο τα κόμματα είχαν εστιάσει στην οικονομία και δεν έγιναν παρά ελάχιστες ή καθόλου αναφορές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τα έργα στο Δήμο Αλεξάνδρειας και όσα ακούγονται ειδικά για το έργο της Μελίκης ήταν ιδιαίτερα σαφής: το έργο του βιολογικού καθαρισμού δεν έχει απενταχθεί ενώ η σύμβαση του αποχετευτικού έχει διαλυθεί. “Αν θέλουμε υπογράφουμε αύριο τη σύμβαση για τον βιολογικό” είπε, αλλά επέμεινε στη στάση του να μην το κάνει αφού θα πρόκειται για μια “οροφή χωρίς θεμέλια” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Μη υπάρχοντος του δικτύου, θα κάνουμε ένα δαπανηρό και αξιόλογο συγκρότημα με ακριβό εξοπλισμό που δεν θα δοκιμαστεί. Θα βρούμε τον εξοπλισμό σε 2-3 χρόνια;” ήταν η ερώτηση του Π. Γκυρίνη, ο οποίος είπε πως υπάρχει χρόνος μέχρι το 2020 για να ενταχθεί και το αποχετευτικό σε πρόγραμμα. Τέλος ανέφερε πως η διάλυση της σύμβασης θα κοστίσει στο Δήμο ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ του 1-5% επί της αξίας της – προσδιόρισε το ποσό που θα επιδικαστεί μεταξύ 100 και 200 χιλιάδων ευρώ.

(Στο σημείο αυτά να σημειώσουμε πως αυτά είναι χρήματα που θα χαθούν για το τίποτε!)

Κλείνοντας το θέμα είπε ότι στόχος και σκοπός του ιδίου και της Διοίκησής του είναι να παρουσιαστεί και να κατασκευαστεί ένα ολοκληρωμένο έργο. “Θέλω να κάνω από την αρχή σωστά βήματα” είπε κλείνοντας.

Μία απάντηση στο “Συνέντευξη Γκυρίνη το πρωί του Σαββάτου 14/2”

Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω, η να γελάσω με αυτά που άκουσα, αλλά και αυτά που διάβασα . Επειδή σέβομαι τον εαυτό μου δεν σχολιάζω. Σάς ευχαριστώ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.