Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Ευρωπ. Ένωση

Σημείο καμπής (όχι μόνο οικονομικής) το έκτακτο eurogroup

xartis_evropi_simaiaΔεν είναι χαζοί – ούτε οι μεν ούτε οι δε: οι δικοί μας κατέθεσαν ήδη το αίτημα για την εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη δέσμευσή τους για δημοσιονομική ισορροπία ενώ η ΕΕ φαίνεται αναφέρει πως το ελληνικό αίτημα “ανοίγει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό”.
Τι θα βγει από την έκτακτη συνεδρίασή του Eurogroup της Παρασκευής είναι άγνωστο.

Αυτό όμως που μετρά είναι άλλο: η ΕΕ, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να επιστρέψει (θέλει-δεν θέλει) στην παραδοσιακή μέχρι πριν από λίγα χρόνια διαδικασία των συμβιβασμών. Και αυτό δεν το αναφέρουμε επειδή υπάρχει ελληνικό αίτημα σε εξέλιξη. Σήμερα είναι ελληνικό, αύριο θα είναι ιταλικό κ.ο.κ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφώς χάσει τον προσανατολισμό της και θα πρέπει να επιστρέψει στις παραδοσιακές αξίες επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε.

Αν δεν το κάνει και εξακολουθήσει να εφαρμόζει συνταγές ενός γκρουπούσκουλου ανίκανων ηγετών που έχουν χάσει την επαφή με την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και που εμφανώς εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, τότε οι προοπτικές του ευρώ είναι μηδενικές και το μέλλον της ίδιας την Ένωσης είναι δυσοίωνο.