Κατηγορίες
πολιτική

Παυλόπουλο πρότεινε ο Τσίπρας για ΠτΔ – τι προβλέπεται για την εκλογή

pavlop-tsiprasΤον 64χρονο συνταγματολόγο και στέλεχος της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο θα προτείνει η Κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Χρειαζόμαστε πρόεδρο με ευρύτατη αποδοχή και υψηλό δημοκρατικό αίσθημα. Προτείνω για πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας το όνομα του υποψηφίου και κατέληξε: “Μπορεί με τη δημοκρατική του συνείδηση και την πατριωτική του ευθύνη να βοηθήσει τον λαό και τη χώρα”.

Αν και κατά τα φαινόμενα η υποψηφιότητα Παυλόπουλου αναμένεται να συγκεντρώσει 238 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΑΝΕΛ) ας δούμε τι προβλέπει το Σύνταγμα:


σύμφωνα με αυτό, για να εκλεγεί ο νέος ΠτΔ (και αφού έχουν διεξαχθεί στο μεσοδιάστημα οι εκλογές που προκλήθηκαν λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο) στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται πλέον 180 ψήφοι και εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Αν δεν εκλεγεί ούτε τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.