Κατηγορίες
Ευρώπη Οικονομία

Με Σόιμπλε ο Βαρουφάκης την Πέμπτη – με Ρέντσι ο Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης

tsipras-renziΩς “αυτοτροφοδοτούμενη σκοτοδίνη η οποία έχει δημιουργήσει όχι μόνο ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα αλλά και τροφοδοτεί μια κρίση αποπληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη” χαρακτήρισε την όλη ιστορία με τα Μνημόνια για την “αντιμετώπιση” του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης από τη Ρώμη όπου βρίσκεται.
Επίσης δήλωσε πως θα συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου με τον “σκληρό” των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, με τον Γερμανό Β. Σόιμπλε.

Σε άλλο επίπεδο κινείται ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναζητεί στηρίγματα σε ομολόγους του αρχηγούς Κυβερνήσεων.

Από τους οποίους ακούει καλά λόγια καθώς και το ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν κοινά σημεία ώστε να αλλάξει ο “σφιχτός” γερμανικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Όλοι πάντως – όπως ο Ρένζι (φωτό) – επισημαίνουν το ότι το μέλλον είναι εντός της Ευρώπης και πως πρέπει να γίνουν γενικότερες και ειδικότερες μεταρρυθμίσεις. Και είναι προσεχτικοί στις δηλώσεις τους όλοι, προσπαθώντας να κρατήσουν ισορροπίες (φημολογείται πως η Δωροθέα κάνει και ένα τηλεφωνάκι σε όσους ο Τσίπρας θα δει την επόμενη ημέρα!).

Οπότε, αυτό που αναμένεται είναι το πως θα λειτουργήσουν στα ανοιχτά οι σφόδρα αντιδρώντες Γερμανοί, οι οποίοι είναι ικανοί να περιμένουν μέχρι την άνοιξη, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως περί τα τέλη της άνοιξης θα χρειαστεί χρηματοδότηση η χώρα (αν στο μεσοδιάστημα δεν βρεθεί λύση).

Πάντως αυτό που πιθανολογείται τις τελευταίες ώρες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι η αποχώρηση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ από την Επιτροπεία. Αλλά και η πιθανότητα η Ευρώπη να αλλάξει στάση και να παρατήσει τη γραμμή Μέρκελ.

Ίδωμεν που θα καταλήξει όλος αυτός ο “πόλεμος”, ο οποίος θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον όλων μας για τα επόμενα δεκάδες χρόνια.