Κατηγορίες
βιομηχανία

Λαφαζάνης για ΕΒΖ: “να κάνουμε σωτήρια παρέμβαση… πιστεύω ότι θα βρούμε τα χρήματα”

lafazanisevzΤη στήριξη της Κυβέρνησης στην ΕΒΖ διατύπωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου – με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη και εκπροσώπων των παραγωγών, των εργαζομένων αλλά και διευθυντών της επιχείρησης.
Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι οφειλές προς τους παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπολογίζονται σε 20-25 εκατ. Ευρώ.
“Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Να γίνει τώρα το πρώτο βήμα για να μην καταστραφεί ότι υπάρχει (…) Στις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα βρούμε τα χρήματα” είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.


“Στόχος του υπουργείου είναι μια ισχυρή τευτλοκαλλιέργεια, μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να έχει προοπτικές, να είναι αποδοτική, ανταγωνιστική, να μην έχει ελλείμματα”. “Αν είχε άλλη διαχείριση εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ”, συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης Β. Αποστόλου έκανε αναφορά στο θέμα του εκκαθαριστή και είπε πως η ιδιότυπη σχέση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, εκκαθαριστή της ΑΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να λυθεί. Όσο για το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τους τευτλοπαραγωγούς – ξεκινούν από 34,7 ευρώ το στρέμμα το 2015 και φτάνουν τα 50 ευρώ το 2020, ο κ. Αποστόλου ότι “θα πρέπει να περπατήσει η νέα Κοινή Αγροτικής Πολιτική για να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις”.

Μείζον πρόβλημα αποτελεί και η μη καταβολή των αποζημιώσεων για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, από το 2012 έως σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως σήμερα από τις 1.569 δηλώσεις εφαρμογής που θα έπρεπε να έχουν γίνει, έχουν κατατεθεί μόνο 459. Η διαδικασία είναι ακόμη ανοιχτή στους 12 από τους 19 νομούς.