Κατηγορίες
άρθρα

Άρθρο (Γ. Γιοβανόπουλος): “Σουλτς – Ντάισελμπλουμ…”

grigorisgiovanopoulosΣτις 25 Ιανουαρίου ο Ελληνικός λαός εξέδωσε την παρακάτω ετυμηγορία:

ΣΥΡΙΖΑ: 149 βουλευτές -36,34 %
Ν.Δ.: 76 βουλευτές – 27,81 %
Χρυσή Αυγή: 17 βουλευτές – 6,28 %
Ποτάμι: 17 Βουλευτές – 6,05 %
ΚΚΕ:15 Βουλευτές -5,47 %
ΑΝΕΛ: 13 Βουλευτές – 4,75 %
ΠΑΣΟΚ: 13 Βουλευτές – 4,68 %

Την επομένη ανακοινώθηκε από τον κ. Καμμένο και όχι από τον κ. Τσίπρα πως η χώρα έχει Κυβέρνηση.

Είναι βέβαια παραπάνω από κατανοητό πως υπήρχε προσυννενόηση για δημιουργία Κυβέρνησης στη βάση του αντιμνημονιακού μετώπου το οποίο σύνέπηξαν εδώ και κάμποσο καιρό οι “Αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωφοβικοί των ΑΝΕΛ.
Είναι λίγο περίεργα όλα τούτα αλλά είναι δικαίωμα των κομμάτων να κάνουν τους σχεδιασμούς τους, τα προγράμματά τους, και να επιλέξουν τον δρόμο που θα πορευθούν για να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις.

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνούν πως εκλέχτηκαν για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και όχι τις όποιες επικίνδυνες ιδεοληψίες τους.

tsipras-schoultzΣτις 29-1-2015 ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ Μάρτιν Σουλτς επισκέφτηκε την Ελλάδα και συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό. Έκανε θερμές δηλώσεις και ήταν εξαιρετικά χαρούμενος και ευδιάθετος στις τυπικές του δηλώσεις.

Αργότερα όμως προχώρησε σε δηλώσεις αρκετά αιχμηρές καθώς οι θριαμβευτικές δηλώσεις από τους νεοεκλεγέντες Υπουργούς δημιουργούσαν ένα κλίμα αβεβαιότητας και σύγκρουσης με την Ευρωζώνη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ:
“Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα “αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Για αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού’”. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνίες, αν θέλει να συνεχίσουν τα προγράμματα βοήθειας.

“Κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν -μείωση μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις-, το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας λέει ότι θέλει όλα αυτά να τα πάρει πίσω. Αν το κάνει, τότε σίγουρα θα υπάρξει βαθιά σύγκρουση. Και για αυτό δεν πιστεύω ότι θα το κάνει» πρόσθεσε και σημείωσε:

“Αν η ελληνική κυβέρνηση αντί να μιλάει για ‘κούρεμα’ χρέους προχωρήσει με τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων που εν μέσω κρίσης έβγαλαν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους, θα έχει όλη την Ευρώπη στο πλευρό του -και σε κάθε περίπτωση εμένα. Αν το κάνει αυτό, μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας”.

Αν πιστεύει «ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις και να τις χρηματοδοτήσει μέσω των παροχών αλληλεγγύης που δίδονται από τα προγράμματα βοήθειας, ότι κάποια μέτρα που υλοποιήθηκαν θα ακυρωθούν, με άλλα λόγια ότι οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, αυτό δεν θα γίνει» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τη διάκριση μεταξύ αυτού που λέει κανείς σε έναν προεκλογικό αγώνα και αυτού που τελικά μπορεί να καταφέρει στο διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε, για να προσθέσει:

“Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να κατάλαβε ότι με αυτού του είδους τις πολιτικές δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Ναι, έχουμε λάβει υπόψη μας ότι η Ελλάδα είχε εκλογές, ότι εξέλεξε μια καινούργια κυβέρνηση -αυτό συμβαίνει συχνά- και ότι μια νέα κυβέρνηση έχει νέες ιδέες, αλλά δεν μπορεί κανείς να τις υλοποιήσει με τρόπο ώστε να πιστεύει ότι η ΕΕ είναι μια διευρυμένη Ελλάδα και ότι αυτό που αποφάσισε η Αθήνα θα υλοποιηθεί γρήγορα, έτσι απλά.
Αυτό γίνεται μόνο μέσω συμβιβασμών και αυτοί μερικές φορές είναι δύσκολοι και δεν μπορείς να τους πετύχεις εμμένοντας στη στάση ότι ‘εμείς το αποφασίσαμε εδώ και εσείς τώρα παρακαλώ υλοποιήστε το’, και είχα μετά από δύο ώρες την εντύπωση ότι σε αυτό σημειώσαμε κάποια πρόοδο.”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα έχει πράγματι αλλάξει θέση στο ζήτημα ή το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό μοχλό, ο κ. Σουλτς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο σίγουρα ισχύει και τονίζει:

“Αυτό όμως που θεωρώ ακόμη χειρότερο είναι ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι, πιστεύω όχι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά ακόμη χειρότερα στον εταίρο του, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι “στο τριπάκι” ότι το ‘ορθόδοξο’, το ρωσικό, αυτό το μοντέλο της ‘κατευθυνόμενης’ δημοκρατίας που είναι αντίθετο με το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, είναι καλύτερο.

“Σε αυτούς πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα -και το είπα- ‘όχι με εμάς’, η δημοκρατία που έχουμε στην Ευρώπη, η ‘διεθνική’ δημοκρατία είναι μεγάλο επίτευγμα. Και πιστεύω ότι το μοντέλο του Πούτιν είναι οπισθοδρομικό, δεν είναι για μας και σίγουρα όχι για την Ελλάδα”.

varouf-deislΣτις 30 -1- 2015 Φτάνει στην Αθήνα ο Ολλανδός Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ Πρόεδρος του Γιουρογκρουπ, συναντάται με τον κ. Τσίπρα και ακολουθεί η συνάντηση με τον Υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ – ΝΤΑΊΣΕΛΜΠΛΟΥΜ:
Βαρουφάκης:
“Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στο υπουργείο μας, ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας.
Μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τον πρόεδρο του Eurogroup. Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασίας γνωριμίας μεταξύ μας είμαι σίγουρος θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας το συμφέρον της ευρωζώνης και της E.E.
Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα για το μεγάλο ζήτημα που αφορά στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια νέα συμφωνία εντός της ευρωζώνης, για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει σε κοινό τόπο ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Aπό τη δική μου μεριά αναφέρθηκα εκτενώς για την πρόταση της  ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα πολιτικής οικονομικής, στην αποφασιστικότητα, σκοπεύουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για την προσοδοφορία που βασανίζει πολλές δεκαετίες τη χώρα αυτή, μεταρρυθμίσεις βαθιές χωρίς φόβο και πάθος να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτής της χώρα.
Συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πορευτούν τους επόμενους μήνες και τέλος του κατέστησα σαφές ότι κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση ενός μη βιώσιμο χρέος”.

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ:
Ευχαριστώ πολύ, είχα πολλές εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα , τον Υπουργό κ. Βαρουφάκη , τον Αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη , τον Υπουργό κ . Τσακαλώτο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος ήταν πολύ σημαντικό να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας το συντομότερο δυνατό. Ο σκοπός της συνάντησης σήμερα είναι διττός, αφενός να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής Κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμοιβαία συμφέροντα η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εντός της ευρωζώνης και ήταν θετικό που άκουσα σήμερα πως αυτό αποτελεί και φιλοδοξία της νέας ελληνικής Κυβέρνησης. Και τα δύο μέρη θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατό να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της . το 2012 το Γιουρογκρουπ δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτής έως ότου η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά υπό τον όρο να συμμορφώνεται στις απαιτήσεις και τους στόχους της Ελλάδας είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας εντός πορείας ανάκαμψης αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια δέσμευση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίσθηκαν ούτε άλλαξαν εν μία νυκτί και συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον , προκειμένου να υλοποιηθεί η ανάπτυξη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας να υπάρξει εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να υπάρξουν νέες ευκαιρίες για τους νέους. Συνειδητοποιώ πως ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σκληρά μέτρα ωστόσο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την επαναφορά της Ελλάδας εντός τροχιάς .Είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις και να είναι αποδοτικές και για τις δύο πλευρές. Για την Ελλάδα και τον λαό της και για την ευρωζώνη και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες γι αυτό. Εναπόκειται λοιπόν στη νέα ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και εναπόκειται σε εμάς από κοινού με την νέα κυβέρνηση και τους εταίρους μας να κινηθούμε προς το μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε.
Αφού λοιπόν προηγήθηκε μια ερώτηση για το ρόλο της τρόικας και ο Ολλανδός απάντησε πως είναι μέρος του προγράμματος το λόγο πήρε ο κ. Βαρουφάκης και είπε: “Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε στη βάση μιας αμφισβήτησης της λογικής αυτού του προγράμματος, ένα πρόγραμμα που δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στους εταίρους μας. Αυτή ήταν η πλατφόρμα με την οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη των θέσεών μας μέσα από μια αίτηση για παράταση του προγράμματος. Η πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας είτε βρίσκονται στην Φινλανδία ή στην Πορτογαλία και αλλού ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρωζώνη εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαίων στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον.”

Ακολουθεί άλλη μια ερώτηση για την παράταση, το ρόλο της Τρόικας και την πιθανή διάσκεψη για το χρέος και την μη αποδοχή της τελευταίας αξιολόγησης .
Και μετά από μια τυπική δήλωση του Νταϊσελμπλούμ και δήλωσή του πως για το χρέος η διάσκεψη λέγεται γιουρογκρουπ ο κ. Βαρουφάκης παίρνει το λόγο και εξαπολύει τη μάλλον επιμελώς προετοιμαζόμενη «βόμβα» για την Τρόικα που αφού δαιμονοποιήθηκε πλήρως τώρα θα «εκδιωχθεί» από τους νέους «καλούς» Κυβερνήτες για το καλό του Ελληνικού λαού «βεβαίως –βεβαίως» και θα αλλάξει μάλλον όνομα και σύνθεση αλλά η συζήτηση θα συνεχίσει να γίνεται για όλα τα προαπαιτούμενα.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: “Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της ΕΕ όπως η ευρωπαϊκή επιτροπή , η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, το ΔΝΤ , θεσμοί με τους οποίους η κυβέρνηση μας θα πορευτεί με τη μέγιστη συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς, με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις και θεωρούμε εταίρους μας», αλλά «με μία επιτροπή, η οποία είναι ενταγμένη σε αυτό το πρόγραμμα του οποίου τη λογική η κυβέρνηση μας έχει απορρίψει, μία σαθρά δομημένη επιτροπή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα συνεργαστούμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Αμέσως τα βλέμματα όλων στράφηκαν προς τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έδειχνε να μην πιστεύει αυτό που άκουγε στα αυτιά του. Ανέκφραστος αρχικά, έκανε ένα μορφασμό (μάλλον αποδοκιμασίας), σηκώθηκε, ακολούθησε μια τυπική χειραψία η οποία διακόπηκε βιαστικά και έφυγε με διαφορετικό ασανσέρ από τον Υπουργό Οικονομικών που έπλεε μάλλον σε πελάγη ευτυχίας αφού ξεστόμισε αυτό που διακαώς ήθελαν οι ψηφοφόροι αλλά και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τόσο αρέσουν πλέον σε όλους και βγάζουν και καινούργιες Κυβερνήσεις.

Μόνο που τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά. Ακολούθησε παγωμάρα αλλά και ένας ορυμαγδός δηλώσεων από τους Ευρωπαίους που καταδίκαζαν αυτές τις δηλώσεις . αναφέρω ενδεικτικά:

ΒΟΛΦΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ:
Η Ελλάδα εξέλεξε Κυβέρνηση με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και σχηματίστηκε ένας ενδιαφέρον συνασπισμός από δύο κόμματα που είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και όλα είναι πολύ ωραία. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως αν ο ελληνικός λαός υποφέρει δεν υποφέρει εξαιτίας των αποφάσεων που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο ή αλλού αλλά εξαιτίας της αποτυχίας των ελίτ εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα. Στη φορολογική πολιτική η ευρωπαϊκή αντίληψη βασίζεται στην ομοφωνία , το να προσπαθήσει κανείς να αλλάξει κάτι είναι χάσιμο χρόνου.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ:
“Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα .Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους. Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη θα συνεχίζει να δείχνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όσο αυτές οι χώρες κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα. Πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν περάσει δύσκολες στιγμές, το γνωρίζω αυτό. Και οι περισσότεροι Έλληνες δεν φταίνε για το ότι επί δεκαετίες τόσα πολλά πήγαν λάθος”.

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ:
“Πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, ότι το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα χρειάζεται και θέλει να είναι στην Ευρωζώνη, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και για την αξιοπιστία του ευρώ να μην υπάρξει Grexit. Αυτός είναι ο λόγος που θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να το αποφύγουμε, η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη θέληση του ελληνικού λαού και το εκλογικό αποτέλεσμα, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να ληφθούν υπ’ όψιν.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με ένα ήσυχο, ειρηνικό και ήρεμο τρόπο. Αυτή η [νέα] κυβέρνηση πρέπει να πει ακριβώς προτίθεται να κάνει.

ΜΙΣΕΛ ΣΑΠΕΝ υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας :
H Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της. Εάν μία κυβέρνηση λέει “θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ”, αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε..”

MΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ:
“Εάν η νέα κυβέρνηση δεν αισθάνεται δεσμευμένη στις συμφωνίες, τις οποίες σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε θα δει ότι δεν θα ρέει πλέον χρήμα. Αυτό ακριβώς είναι που δεν χρειάζεται η Ελλάδα”.

ΜΑΝΟΥΕΛ ΒΑΛΣ πρωθυπουργός της Γαλλίας, λίγο πριν από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, και το γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν:
“Είναι ο ρόλος της Γαλλίας να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών” υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
“Ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι πιο συγκρατημένος σε ορισμένα μηνύματα που δίνει. Η πολιτική δεν σηκώνει συναισθηματισμούς. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στον λαϊκισμό. Διότι εάν στη συνέχεια δεν καταστεί δυνατόν να υπερασπιστεί κανείς τα εν λόγω μηνύματα, αυτό θα είναι πρόβλημα”.

Ο νέος Πρωθυπουργός ξεκίνησε εσπευσμένα να τηλεφωνεί σε ομολόγους του για στήριξη της πολιτικής του επιδίωξης, εισέπραξε πολλά λόγια συμπάθειας (ακόμη και ο Μπάρακ Ομπάμα εκφράζει τη συμπάθειά του για μας, τονίζει όμως την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τήρησης των δεσμεύσεων), όμως για διάσκεψη για διαγραφή χρέους, για μη τήρηση δεσμεύσεων καμμία. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τους επαναστάτες της Κουμουνδούρου.

Μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ και μετά από πέντε μόλις ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών για μονομερείς πρωτοβουλίες σε σχέση με το χρέος και την ακύρωση όλων σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του:
– αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος
– θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ
Μάλιστα…………

Επειδή πολλά λέγονται για υπερήφανες πολιτικές, για παλληκάρια σε αντιδιαστολή με δοσίλογους, για εθνικούς ήρωες και εθνοπροδότες από την άλλη, για το ότι γίναμε ξανά ωραίοι σαν Έλληνες ας προσέξουμε λίγο γιατί ο θόρυβος της πτώσης θα είναι υπόκωφος.

venizelos1920Ας δούμε λοιπόν και ας διαβάσουμε με προσοχή αυτά που είπε παλαιότερα ο μεγαλύτερος των μεγάλων Ελλήνων πολιτικών ο κατεξοχήν πολιτικός της realpolitik.
Ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος αυτός που ενώ έφτασε την Ελλάδα στα πρόθυρα της βασιλίδας των πόλεων του αιώνιου ονείρου των Ελλήνων το Νοέμβρη του 1920 αποδοκιμάστηκε από τον Ελληνικό λαό, ο οποίος εμπιστεύτηκε τα λαϊκιστικά συνθήματα των αντιπάλων του (όπως και τώρα).
Ελπίζω ειλικρινά σήμερα να μη ζήσουμε αντίστοιχα τραύματα της πολιτικής των νικητών του 1920.

Ας γυρίσουμε όμως στα λεγόμενα του Ελ. Βενιζέλου.
Αντιγράφω από το βιβλίο του Ιωάννη Πασσά “Η αληθινή Προϊστορία” Αθήναι ,εκδόσεις εγκυκλοπαίδειας του Ήλιου.
Χρειάζεται κάποτε να αντιληφθή αυτός ο εμπαιζόμενος πάντοτε Λαός από τους άφρονας και επιπολαίους και επηρρεαζομένους από ξένους πολιτικούς ηγέτας τους, αν δεν σωφρονιστούν ότι, ο πολυκομματισμός εις μίαν δήθεν δημοκρατίαν, ή τα δημοκρατικά δήθεν πολιτεύματα και συστήματα και των νεωτέρων χρόνων, τα οποία κατέστρεψαν και την Αρχαίναν Ελλάδαν είναι άχρηστα και επιζήμια διά κράτη μικρά όπως η Ελλάς επειδή είνι αδύνοτον να επιζήσουν χωρίας κάποιαν εξάρτησην ή συνεργασία με μεγαλύτερους συνασπισμούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πολυκομματισμόν των, όταν υπάρχει δημιουργούντες σκοπίμως διαφωνίας και διαιρέσεις εις το εσωτερικόν των χωρών αυτών διά να τας επηρρεάζουν και να τας αλιεύουν ευκολότερον προς το συμφέρον των και κυρίως, χωρίας δι αυτούς μεγάλας δαπάνας ή άλλας φροντίδας σοβαράς
Ο γράφων τον Μάρτιον του 1935 λόγω του γενομένου τότε κινήματος ευρέθη, ήτο συνεξόριστο στο Παρίσι με τον Ελευθέριον Βενιζέλον, διότι τότε καταδιώκετο επειδή εξέδιδεν την ημερησίαν εφημερίδα “ημερήσιον κύρηκα” που ήτο το επίσημον όργανον του κόμματος των φιλελευθέρων, και την οποίαν έκλεισε ολίγον αργότερον η δικτατορία του Μεταξά, μετά τον θάνατον του Βενιζέλου το Μάρτιο του 1936 διότι ήτο φιλελευθέρων αρχών και αυτό δεν ήτο τότε ανεκτόν από την κυρηχθείσα δικτατορία του Ιωάννου Μεταξά. Αντιθέτως ο δημήτρης Λαμπράκης εκδότης τότε του αμαρτωλού “Ελευθέρου Βήματος” το οποίον είχεν ανδρωθεί υπό τας πτέρυγας του Βενιζέλου, επειδή είχε ψυχραθεί με τον Ελευθέριον Βενιζέλον, διά λόγους που δεν ήσαν και τόσον ανεπίληπτοι, αλλά και δεν είναι του παρόντος να εκτεθούν, τελικώς απεκήρυξε τον Βενιζέλον μετά το κίνημα τον Μάρτιον του 1935, με τρία άρθρα του που εδημοσίευσεν εις το “Ελεύθερο Βήμα” και στα οποία έγραψεν του Βενιζέλου αποδοκιμάζων φυσικά αυτόν, “να μην ξαναπατήσει εις την Ελλάδαν”, Τας ημέρας εκείνας κάθε απόγευμα εις την οικία του Βενιζέλου επί της οδού Μποζών 5 προσήρχοντο ο ναύαρχος Παπαλεξόπουλος, ο Γεώργιος Μαρής, ο στρατηγός Δεμέστιχας και ενίοτε ο Φαρκούχ, ο γενικός διευθυντής του Κρεντί – Λυωνέ και τραπεζίτης της κυρίας Βενιζέλου, η λαίδη και ο Κρώσφηλδ και εγώ. Και ένα απόγευμα ο Βενιζέλος μας εξηγούσε γιατί το 1915 επέμεινε να συνταχθεί η Ελλάς με τους Αγγλογάλλους.
Τότε κάποιαν στιγμήν διακόψας τον Βενιζέλον, τον ηρώτησα: διατί κύριε πρόεδρε έπρεπε οπωσδήποτε η Ελλάς να συνταχθεί με κάποιον συγκεκριμένον από τους δύο αντιμαχόμενους συνασπισμούς; Διότι φίλτατε – μου απήντησε- η ελλάς είναι πολύ μικρά χώρα διά να δύναται να κάνει ανεξάρτητη πολιτική και όπως την θέλει..” και εν συνεχεία μας εξήγησε .. “διατί αι μικραί χώραι δεν δύνανται να τάσσωνται ελευθέρως και όπου θέλουν διά να εξυπηρετήσουτν τα συμφέροντά των, και μάλιστα με τας εσωτερικάς διαμάχας, τον διχασμόν που επακολουθεί και τον πολυκομματισμόν που τις αποδυναμώνει και τις καθιστά ανίσχυρες και ευάλωτες εις τας χείρας των μεγάλων”. Και εις την συνέχειαν μας απεκάλυψε διατί ήτο έτοιμος τότε να συμφιλωθεί με τον βασιλέα Γεώργιον και τους πολιτικούς αντιπάλους του όπως και έγινε τούτο αμέσως κατόπιν διά να ομοννοήσει ο τόπος – όπως έλεγεν – όπως είχε προβλέψει ο δαιμόνιος εκείνος Έλλην πολιτικός και ανέμενε από το 1935 όπως γράφω και εις την “ιστορίαν του τόμου ελλάς” της εγκυκλοπέδιας του ΉΛΙΟΥ, ότι επήρχετο ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος!…. (σχετικώς βλέπε και βιβλίον μου “το έγκλημα της επιστήμης”).

Συμπέρασμα: Εάν οι εκάστοτε έλληνες ηγέται είχον και στοιχειώδη αντίληψη και κρίσην πολιτικήν, πολλά δύνανται να διδαχθούν εκ των ενωτέρω απόψεων του ελευθερίου Βενιζέλου, του μεγαλυτέρου έλληνος πολιτικού της νεωτέρας Ελλάδας.

Υ.Γ Πριν από λίγο έγιναν γνωστές οι νέες δηλώσεις των φερέλπιδων και ιδιαίτερα μοντέρνων Υπουργών Οικονομικών μας τις οποίες παραθέτω:
Όπως αναφέρει ο κ.Βαρουφάκης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει την ονομαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους, αλλά την αντικατάστασή του με ένα “μενού ανταλλαγής ομολόγων” που θα μειώσει το βάρος του, μεσω της έκδοσης δύο ειδών νέων ομολόγων.
Ο πρώτος τύπος θα είναι ομόλογα που θα συνδέονται με ρήτρα ανάπτυξης και ο δεύτερος θα είναι ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η πρόταση για την ανταλλαγή χρέους θα αποτελεί ένα είδος “έξυπνου μηχανισμού χρέους” καθώς θα αντικαθιστά τον όρο του “κουρέματος” του χρέους, που συνιστά μια πολιτικά απαγορευμένη έκφραση για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ηχεί σαν απώλεια στα αυτιά των φορολογούμενων πολιτών.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα “κομμάτια” του χρέους είπε και πρόσθεσε ότι η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις “είναι στην ουσία κούρεμα”.

Αυτό ήταν αγαπητοί μου. Πολύ σύντομα άρχισαν οι κυβισθησεις και ανακυβισθήσεις. Προσοχή γιατί ζαλίζουν άσχημα.

Με τιμή
Γρηγόρης Γιοβανόπουλος
Δάσκαλος