Κατηγορίες
Ημαθία πολιτική

Καλαϊτζίδης: το υπουργείο θα κρίνει ποιος θα αναλάβει το πρόγραμμα βοήθειας

kalai_vorgiazΒοργιαζίδης: “αφήστε να το υλοποιήσουν (σσ. το πρόγραμμα) εκείνοι που διαθέτουν γνώση και εμπειρία ετών, δηλαδή οι ΔΗΜΟΙ”

Δήλωση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας για το θέμα της συνεχιζόμενης διαμάχης με το Δήμο Βέροιας για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις, νέες, δηλώσεις του δημάρχου Βέροιας κ. Βοργιαζίδη (δείτε παρακάτω) για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, έκανε την εξής δήλωση:

Δυστυχώς η αλαζονεία και η αμετροέπεια είναι εμφανείς στον επικεφαλής της νέας δημοτικής αρχής στη Βέροια. Δεν πρόκειται να απαντήσουμε. Αφήνουμε μόνους τους αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ικανούς από τους ικανούς και πιο ίσους από τους ίσους τους.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα υποστήριξης των φτωχών θα κρίνει το αρμόδιο υπουργείο αν είναι πιο ικανός να το υλοποιήσει σε όλη την Ημαθία μόνος του ο ένας από τους τρεις δήμους ή η σύμπραξη της Π.Ε. Ημαθίας με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς του τόπου μας.

Συνεχίζουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στο δρόμο της συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς φορείς της Ημαθίας οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσα από συνέργειες μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας“.

Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

.

Της συγκεκριμένης δήλωσης Καλαϊτζίδη είχε προηγηθεί μια δήλωση του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη.

Σε αυτή αναφέρονταν τα εξής: “Ο Δήμος Βέροιας ουδέποτε επέλεξε να αυτονομηθεί αλλά αντίθετα γνωρίζει πολύ καλά τις αρμοδιότητες και τα όριά του και δε διεκδικεί μερίδιο από τις αρμοδιότητες άλλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζω ότι ο Δήμος Βέροιας έχει τόσο την επιχειρησιακή δυνατότητα όσο και τη διοικητική αρμοδιότητα να υλοποιεί προγράμματα όπως αυτό της επισιτιστικής βοήθειας προς απόρους.

Μάλιστα, μέχρι σήμερα πολλοί δήμοι ανά τη χώρα έχουν τεθεί επικεφαλείς ως αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρω το Δήμο Σαρωνικού ως υπεύθυνο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, το Δήμο Μεγάρων για την Π.Ε Δυτικής Αττικής, το Δήμο Κορίνθου για την Π.Ε. Κορίνθου, το Δήμο Τρίπολης για την Π.Ε. Αρκαδίας και το Δήμο Λαμιέων για την Π.Ε. Φθιώτιδας, καταρρίπτοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι σε όλη τη χώρα οι αποκλειστικοί φορείς υλοποίησης είναι οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.

Επιπλέον, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι για εμάς θα ήταν ευχής έργον η γνώση της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη την 21η Ιανουαρίου καθώς θα είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τους συμμετέχοντες ότι η Περιφερειακή Ενότητα:

1. Δε διαθέτει καμία κοινωνική δομή σχετική με το πρόγραμμα.

2. Δεν μπορεί να συντονίσει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα σ’ ένα αντικείμενο που δε γνωρίζει.

3. Ουδέποτε στο παρελθόν συμμετείχε σε ανάλογο πρόγραμμα αφού οι δήμοι ήταν εκείνοι που υλοποιούσαν πάντα τα σχετικά προγράμματα ως οι κύριοι φορείς εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επειδή ακριβώς γνωρίζω καλά τις αρμοδιότητες του Δημάρχου όσο κι εκείνες του Αντιπεριφερειάρχη ενημερώνω τον κ. Καλαϊτζίδη ότι εκ φύσεως ουδέποτε θα μου ταίριαζε ένας ρόλος με περιορισμένες αρμοδιότητες και βέβαια, αν ο ίδιος επιθυμεί ουσιαστικότερο ρόλο με το να εμπλέκεται σε ξένα προς την Περιφέρεια προγράμματα, ας ζητήσει να επιστραφούν μερικές από τις εκατοντάδες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από τις Περιφέρειες προς τους Δήμους με τον Καλλικράτη.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη δε χρειάζεται να έχετε καμία αγωνία για το αν χαθεί έστω και ένα ευρώ από το πρόγραμμα. Απλά αφήστε να το υλοποιήσουν εκείνοι που διαθέτουν γνώση και εμπειρία ετών, δηλαδή οι ΔΗΜΟΙ. Εξάλλου, το πρόγραμμα μπορεί να τρέξει ανεμπόδιστα χωρίς καμία συμμετοχή της Π.Ε. αφού δεν έχει να συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό στην υλοποίησή του. Δεν μπορεί όμως να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των δήμων“.